Clas Nyberg on kahminut kultaa kilpabridgessä

Vaasalainen Clas Nyberg oppi pelaamaan bridgeä 18-vuotiaana. Aktiivisemmin peli vei miehen mukanaan armeijan jälkeen, ja nyt 26 vuoden jälkeen taskuun on tarttunut jo 30 SM-kultaa.

Viimeisin mitali tuli maaliskuun puolessa välissä SM-parikilpailusta espoolaisen Kauko Koistisen kanssa. Sitä edellisestä kultamitalista ei ehtinyt kulua kuin kolme kuukautta.

Tuolloin Nyberg pelasi SM-joukkuekilpailussa kuuden muun pelaajan kanssa. Kuusikko on hallinnut viime vuodet suomalaista bridgeä, sillä se on voittanut tällä vuosikymmenellä kaikki SM-joukkuekilpailut.

Korttisilmää ja päättelykykyä

Nyberg kertoo aina pelanneensa korttia, mutta kun hänen kaverinsa eno aikanaan esitteli bridgen, ovat muut korttipelit saaneet jäädä.

– Etenkin tikkipelien osaamisesta on hyötyä bridgen opettelussa. Ennen kaikkea tässä kuitenkin tarvitaan kärsivällisyyttä, sillä oppiminen vie aikaa. Ensin pitääkin opetella häviämään.

Bridgeä pelataan pareittain, joten pelaajien välinen kommunikaatio on olennaisessa osassa. Pelaajilta vaaditaan psykologista silmää sekä oman parin että vastustajien suhteen.

Miten Nyberg sitten on päässyt bridgen huipulle? Vastaus on ahkeralla harjoittelulla.

– Tietyllä tasolla oppii kuka vain pelaamaan, mutta huipulle päästäkseen täytyy olla korttisilmää ja päättelykykyä. Lisäksi täytyy opiskella kirjoista.

Aina jotain uutta

Nybergin mukaan bridgestä tekee kiinnostavan se, että sitä ei koskaan opi täysin, vaan aina voi oppia jotain uutta. Pelissä ei myöskään ole samanlaista tuurielementtiä kuin muissa korttipeleissä.

Pelin voi voittaa, vaikka saisikin huonot kortit, sillä kortit on jaettu jokaisessa pöydässä samalla tavalla.

– Mielenkiintoista tässä on myös se, että iällä ei ole väliä. Voi olla vaikka 15- tai 85-vuotias, kunhan pää toimii. Voitto ei ole aina tärkeintä, vaan sosiaalisuus ja ihmisten tapaaminen.

Bridgen myötä Nyberg onkin päässyt tapaamaan paljon uusia ihmisiä ja matkustelemaan paikkoihin, joissa ei ehkä muuten olisi tullut käytyä. Kilpailuja järjestetään lähes joka viikonloppu jossain päin Suomea ja lisäksi on ulkomaisia kilpailuja. Nyberg on edustanut Suomea 14 kertaa arvoturnauksissa.

– Nykyään kilpailen noin kolmena viikonloppuna kahdessa kuukaudessa. Seuraavat suuremmat kilpailut ovat Pohjoismaiden mestaruuskilpailut kesäkuussa Norjassa.

Uusia harrastajia kaivataan

Vaasassa on hyvät mahdollisuudet harrastaa bridgeä. 10 vuotta sitten Vaasan bridgekerholle saatiin tilat talkoovoimin. Kerho järjestää pelejä viikoittain ja kerran vuodessa alkeiskurssin. Lajin pariin kaivattaisiin erityisesti nuorta väkeä, sillä harrastajien keski-ikä on tällä hetkellä varsin korkea.

– Vaasassa on vajaa 100 harrastajaa. Kerhomme on Suomen kolmanneksi tai neljänneksi suurin. Nuoria pitäisi saada lisää, mutta se on vaikeaa, kun harrastusvaihtoehtoja on niin paljon, Nyberg miettii.

Sarianne Lakso