Carmen-oopperan avointen harjoitusten suosio yllätti

Vaasan kaupunginteatterin aulassa on odottava tunnelma. Uteliasta väkeä on saapunut sankoin joukoin katsomaan Carmen-oopperan avoimia harjoituksia.

Myyntipäällikkö Mari Omars on väenpaljoudesta positiivisesti yllättynyt. Ilmaisen tilaisuuden tarkoituksena on tehdä oopperaa tutuksi suurelle yleisölle.

– Monelle ooppera on tuntematonta. Avoimissa harjoituksissa pääsee katsomaan, voisiko ooppera tuntua omalta jutulta, hän kertoo.

Omarsin mielestä Carmen sopii erityisen hyvin ensimmäiseksi oopperaksi.

– Carmen on hyvä ooppera. Se on intensiivinen, sisältää kolmiodraamaa ja on helposti lähestyttävä.

Vauhdikasta menoa

Ohjaaja Juulia Tapola toivottaa Romeo-näyttämöllä yleisön lämpimästi tervetulleeksi ja kertoo, että kohta nähdään kohtauksia Carmenin toisesta näytöksestä. Takana on jo yhdeksän harjoituspäivää.

Pian lavalle astuu esiintyjiä yksi toisensa jälkeen arkivaatteissa. Ensimmäinen kohtaus alkaa, ja Tapola liikkuu vikkelästi pitkin näyttämöä ohjaamassa esiintyjien liikkeitä. Koreografiapainotteisessa osiossa yhdistyy tanssi ja laulu.

– Aivan loistava pyöritys, Tapola kehuu esiintyjiä suuren lavasteen onnistuneesta liikuttamisesta.

Kaikki ei kuitenkaan vielä suju täydellisesti, vaan Tapola keskeyttää välillä kohtauksen korjatakseen esiintyjien asentoja ja liikkeitä. Korjausten jälkeen esitys jatkuu entistä ehompana.

Viimeisessä kohtauksessa vapaustaistelijoiden lippu heiluu korkealla laulun tahdissa. Tapola neuvoo taistelijoita seisomaan toinen jalka edellä ja katsomaan samaan pisteeseen mahtipontisen vaikutelman luomiseksi.

Tunnin kestävät harjoitukset loppuvat raikuviin aplodeihin. Yleisö siirtyy takaisin aulaan, joka täyttyy iloisesta puheensorinasta.

Uudenlainen kokemus

Oopperakokemus houkutteli mukaan myös vaasalaisen Sami Tapperin, joka huomasi puolisonsa kanssa ilmoituksen harjoituksista.

– En ole aikaisemmin käynyt oopperassa, ja nyt sattui hyvä tilaisuus. Musiikki on tuttua, mutta minulla ei ole siitä livekokemusta. Bongasimme avoimet harjoitukset ja päätimme tulla paikalle, hän kertoo.

Harjoitusten näkeminen teki vaikutuksen.

– Sen verran vakuutti, että hankimme paremman puoliskon kanssa liput ensi-iltaan.

Kansainvälisesti tunnettu ooppera Carmen on tarina vahvasta naisesta, joka havittelee vapautta. Teos saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterissa tammikuussa 2019.

Elisa Siikonen