Burleski auttaa käsittelemään tunteita

Vaasalaisen Isa Muotion elämästä ei puutu vilinää ja vilskettä, tunnetta eikä luovuutta. Tästä pitävät huolen muun muassa varhaiskasvatuksen erityisopettajan toimi, nuoriso-ohjaajan sekä burleskitaiteilijan työt. Suurilta suruiltakaan ei ole vältytty.

Tanssin huumaa

33-vuotias Muotio löysi burleskin viisi vuotta sitten. Hän kertoo halunneensa aina tanssia, ja muutettuaan Pietarsaaresta Vaasaan, hän rohkaistui liittymään burleskiryhmään.

– Minulla on aina ollut ongelmia itsetuntoni kanssa. Olen ollut koulukiusattu ja sairastanut anoreksiaa. Burleskin kautta löysin itsetuntoni ja luovuuteni. Olen erityisherkkä ja tanssin avulla saan käsiteltyä ja purettua tunnemaailmaani ulos, Muotio kuvailee.

– Aluksi jännitin valtavasti jo pelkästään tanssitunteja, nykyään rakastan olla lavalla, hän jatkaa hymyillen.

Muotio on kohdannut paljon ennakkoluuloja burleskia kohtaan. Hän kertoo erään hänen tuttunsa kysyneen, onko burleski strippausta.

– Siitä ei ole kyse. Burleskin ydin on naisellisuus, itsensä kantaminen ylpeydellä ja terve rakkaus itseään ja omaa kehoansa kohtaan. Se on tanssin taidetta omalla keholla, hän selventää.

– Parasta esiintymisessä on se tunne, mikä sisälläni ja ympärilläni vallitsee saadessani yleisöön yhteyden.

Suuri suru

Muotio harrasti burleskia kaksi vuotta ryhmässä, kunnes sai hartaasti toivottuja uutisia, hän oli raskaana. Kaikki ei kuitenkaan mennyt odotetulla tavalla.

– Raskaus meni hyvin, kaikki oli niin kuin piti. Lapsen sydänäänet ja kaikki kokeet olivat hyvät, myös minä olin hyvässä kunnossa, Muotio kertoo.

Päivää ennen laskettua aikaa Muotio huomaa vauvan potkujen loppuneen. Sairaalassa pariskunta sai murskaavia uutisia, vauvan sydänääniä ei enää löytynyt.

– Emme saaneet mitään vastauksia. Ruumiinavauksessa kaikki kokeet olivat kunnossa, meidän vauvamme oli täydellinen. Kyseessä oli kohtukuolema.

Tulevaisuutta kohti

Lapsen menetys sai Muotion lähtemään burleskissa soolouralle. Sooloesityksien lisäksi hän vetää polttariporukoille ryhmätunteja, ja tulevana syksynä hän aloittaa burleskituntien vetämisen myös muille halukkaille Wasa Verticalin tiloissa.

– Soolourallani on ollut suuri merkitys vauvan menetyksen tuomien tunteiden käsittelyssä, Muotio kertoo.

Hän sanoo haaveilevansa täysipäiväisestä työstä burleskin parissa, mutta kokee olevansa juuri nyt oikeassa tasapainossa erityisopettajan ja tanssijan töissään.

Burleskin sykkeessä

Muotio odottaa innolla tulevia esiintymisiään Vaasan taiteiden yössä.

– Ylivoimaisesti paras esiintymiskokemukseni oli Vaasan Pride -tapahtumassa. Se oli ensimmäinen isompi ryhmäkokonaisuus, jonka järjestin. Meidät otettiin hyvin vastaan ja yleisö oli mahtavaa, Muotio kehuu.

Hän sanoo katsovansa tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Kitty Lix- taiteilijanimeä kantavan Muotion keikkakalenteri täyttyy lupaavasti ja mieli on hyvä.

– Uskon, että kaikella on tarkoitus. Vielä jonain päivänä kirjoitan kirjan enkelivauvastani ja niistä kaikista tunteista. Ehkä tällä tavoin vertaistuen kautta saan autettua muitakin surun kanssa kamppailevia, Muotio haaveilee.

Susanna Vase