Uutiset

Biljardi on pitkän linjan laji kaikenikäisille harrastajille

Vaasaan on avattu uusi biljardisali. The Club Billiard rakennettiin 90-luvulla toimineen poliisitalon tiloihin, jossa on nyt kuusi täysimittaista pool- sekä 2 snookerpöytää. Kuvat: Anna Riska
  • Vaasa

Vaasalaiset pitkän linjan biljardiharrastajat Stefan Sellberg ja Simo Korpela ovat perustaneet biljardisalin Vaasan keskustaan.

The Club Billiard rakennettiin 90-luvulla toimineen poliisitalon tiloihin, jossa on nyt kuusi täysimittaista pool- sekä 2 snookerpöytää, baari ja lounge, josta löytyy muun muassa kaksi darts-tikkataulua ja erilaisia lautapelejä.

– Biljardi on sellainen laji, joka sopii käytännössä kaikille ja antaa paljon. Se on todella pitkän linjan laji, jossa on valtava haarukka iän suhteen ihan kilpatasollakin niin, että pelaajat ovat kymmenestä ikävuodesta aina eläkeläisiin saakka, Sellberg kertoo.

Yhdessä ystävien ja biljardiharrastajien kanssa rakennettu biljardisali on edeltäjästään poiketen avoin kaikille. Erityisesti opiskelijoita Sellberg toivoisi eksyvän enemmän asiakaskuntaan.

– Olen erityisen onnellinen, että saimme tilat tähän keskustaan ja saatiin avattua paikka nopealla aikataululla. Lisäksi on mahtavaa, että saimme kauan Vaasaan kaivattuja snookerpöytiä, koska niitä ei ole ollut ydinkeskustassa sitten 90-luvun puolen välin, Sellberg naurahtaa.

Pitkä historia

– Ideana on juuri se, että kun tällainen paikka tuodaan tarjolle pitkästä aikaa, mukana olisi myös kova lajituntemus, jota jaamme paikan päällä sekä esimerkiksi sunnuntaisin nuorten biljardikoulun muodossa, Sellberg sanoo.

Hän on biljardin moninkertainen Suomenmestari, arvokisakävijä sekä Suomen juniormaajoukkueen entinen valmentaja, joka on aloittanut uransa harrastuksen parissa jo 13 vuoden iässä. Myös Korpelalla on taustalla monta Suomenmestaruutta senioriluokassa.

– Aloitin biljardin pelaamisen 90-luvun alkutaipaleella silloin, kun Vaasassa oli kolme tai neljä biljardisalia missä pelailla ja harjoitella, Sellberg kertaa.

Sellberg ja Korpela tapasivat toisensa samoihin aikoihin paikallisessa biljardikisassa, josta ystävyys syntyi.

– Lama vei salit kuitenkin konkurssiin, kunnes vuonna 2003 Olympiakadulle avattiin jälleen uusi biljardisali, Sellberg lisää.

Kun vuonna 2009 tuo sali suljettiin, iski biljardiharrastajille paniikki.

– Sen paikan lopetettua ei ollut mitään paikkaa missä pelailla. Siitä paniikista lopulta kuitenkin syntyi kauppapuistikolle biljardiklubi, The Club, joka toimi samoissa tiloissa jopa 10 vuotta, Sellberg sanoo.

Iänikuinen unelma

Silloinen The Club oli tarkoitettu pääasiassa yksityiseen käyttöön ja toimi varausperiaatteella. Lisäksi sisään pääsi vain omalla avainkortillaan.

– Me yhtiökumppanit aloimme miettiä muuttoa hieman noin vuosi sitten. Vasta kun minut lomautettiin päivätyöstäni, palasi se iänikuinen unelma sieltä 2000-luvun alkupuolelta mieleen, että olisipa sellainen paikka vielä kuin silloin aikoinaan oli ja siitä se lähti.

Nykyinen The Club Billiard poikkeaa aiemmasta sen suhteen, että se on kaikille kävijöilleen avoin.

– Kuka tahansa voi tulla meille pelailemaan, sen kun kävelee sisään. Jäsenkonsepti on sillä tavalla mukana edelleen, että jäsenet pääsevät myös aukioloaikojen ulkopuolella pelailemaan pool-biljardia tai snookeria, Sellberg tarkentaa.

Vaikka vallitseva koronavirus ei hänen mukaansa ole vaikuttanut suuresti biljardisalin perustamiseen, on se silti ollut päivittäisenä huolenaiheena.

– Meille on ollut äärettömän tärkeää tuolla edellisessäkin paikassa lähestyvä pikkujoulukausi, joten kyllä korona on sen vuoksi mielessä pyörinyt. Etenkin nyt, kun tilat ovat suuret ja mahdollisuuksia olisi vaikka mihin, Sellberg miettii.

Hän kuitenkin vakuuttaa, että suuren tilan myötä jo pöytien sijoittelussa on voitu helposti huomioida riittävät etäisyydet.

Emilia Kovanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka