Uutiset

Avaruuden arki kiinnostaa tutkijoita

Vaasan yliopiston tutkijat haluavat kerätä tavallisten ihmisten näkemyksiä siitä, millaista arkea esimerkiksi Marsin avaruussiirtokunnassa elettäisiin. Mukaan voi osallistua 1. maaliskuuta saakka. Kuva: Arkisto / Lappajärven kunta
  • Vaasa

Vaasan yliopiston tuore tutkimusavaus katsoo kauas tulevaisuuteen ja kohti avaruuden arkea. Yliopisto kerää avaruuden arkea kuvaavia kirjoituksia 1. maaliskuuta saakka.

– Ideana on kuvata sitä, miltä tulevaisuuden elämä avaruudessa näyttää, miten siellä toimitaan yhdessä ja miltä asuminen avaruudessa tuntuu, kuvailee yliopistonlehtori Ilkka Luoto.

Mukaan voi osallistua kuka tahansa.

– Kirjoituksia voivat lähettää kaikenikäiset osallistujat. Esitutkimusvaiheessa kaikenlaiset kirjoitukset ja kuvaukset sekä pienetkin kommentit ovat meille arvokkaita, painottaa Luoto.

Aluetieteilijöiden pohdintaa

Tutkimusavauksen idea syntyi puolivahingossa, kun Luoto istui palaverin tauolla tutkimusryhmään kuuluvien Mikko Karhun ja Antti Mäenpään kanssa.

– Aluetieteilijöinä pohdimme sitä, miten maantiede toimisi avaruudessa. Puhutaanko silloin ylipäätään maantieteestä vai kuuntieteestä tai marstieteestä? Luoto sanailee.

Tutkijat haluavat esitutkimuksellaan kerätä tavallisten ihmisten näkemyksiä siitä, millaista arkea tulevaisuuden avaruussiirtokunnissa elettäisiin.

– Millaista olisi asuminen, työskentely ja vapaa-aika avaruudessa? Miten elintarvikkeet tuotettaisiin? Onko tavallinen arkinen elämä ylipäätään mahdollista avaruudessa? pohtii Luoto.

– Näihin kysymyksiin ei tutkijoillakaan ole vielä vastauksia, joten tavallisten ihmisten ajatukset ovat meille hyvin tärkeitä. Tiede kuuluu kaikille, hän korostaa.

Kiehtovaa tutkimusta

Avaruuden tutkimusta on tehty pitkään pitkälti teknisistä lähtökohdista. Avaruussiirtokuntia perustettaessa tarvitaan kuitenkin myös laajempaa yhteiskuntatieteellistä osaamista.

– Avaruuden asuttaminen on jo pitkään kiehtonut ihmisiä. Toivomme osallistujilta kuvauksia avaruussiirtokunnista Kuussa, Marsissa tai muualla maapallon ulkopuolella, kertoo Luoto.

– Mikäli saamme esitutkimuksen aineistonkeruun kautta lupaavia tuloksia, aiomme hakea rahoitusta varsinaiselle tutkimushankkeelle, hän lisää.

Avaruuden arkea kuvaavia kirjoituksia kerätään sivustolla sites.univaasa.fi/avaruudenarki. Sivustolta löytyvät myös kosmisen kirjoitustehtävän tarkemmat kirjoitusohjeet.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka