Automuseo avaa ovet vappuna

Vaasan auto- ja moottorimuseo on järjestänyt vuosittain monia tapahtumia ja tempauksia, joita on luvassa yleisön iloksi tänäkin vuonna vapusta alkaen.

– Koronan vuoksi emme valitettavasti järjestä perinteistä museoautojen kokoontumisajoa eli vappuajoa avajaisseremonian yhteydessä, mutta onneksi meillä on paljon muita suunnitelmia kesän varalle, Vaasan Veteraaniautoseura ry:n puheenjohtaja Matti Maartonen kertoo.

Museoautojen vappuajoreitti on kulkenut vuosittain kaupungin halki ja sadat ihmiset ovat kokoontuneet teiden varsille katselemaan autoja. Maartonen uskoo, että Taiteiden yönä ajo olisi jo mahdollista toteuttaa, jopa 400 auton voimin, jos varsinaisia kieltoja ei tule.

Uudet näyttelyt

Museon isona vetonaulana Maartonen pitää täysin uudistettuja toisen kerroksen näyttelyitä. Urheiluautonäyttelyssä esitellään urheilumallisia- ja ratakilpa-autoja. Samassa kerroksessa on myös oma näyttelyosasto 1800-1900-lukujen vaihteen ajoneuvoille ja esineistölle.

– Lisäksi päätimme jatkaa viime kaudella vajaaksi jäänyttä Brittiläisen autoteollisuuden nousu ja tuho -näyttelyä, mutta teimme ajoneuvokalustoon pieniä muutoksia ja olemme järjestelleet näyttelyn uusiksi, Maartonen lisää.

Tuttuun tapaan kolmannesta kerroksesta löytyy Vintage Heaven -näyttely, joka sisältää vintage-autojen lisäksi esimerkiksi polkupyöriä, puhelimia, pienoismalleja ja vanhanajan kaupan.

– Uusien näyttelyiden suhteen on kovia odotuksia, koska aiempi näyttely oli niin pitkäkestoinen. Nyt olemme pyytäneet lisäksi jäsenistöltämme kalustoapua, eli yksi kerros on täynnä heiltä saatuja esittelyautoja, Maartonen sanoo.

Tapahtumia riittää

Ensimmäinen vuotuinen rompetori järjestetään 15. toukokuuta, jonka yhteydessä järjestetään Tweed Ride -polkupyöräily, johon osallistuvia kannustetaan ajamaan mahdollisimman vanhoilla polkupyörillä ja pukeutumaan menneen maailman tyyliin.

Kansallinen museoajoneuvojen ajo järjestetään 12. kesäkuuta ja 30. kesäkuuta aloitetaan perinteiset keskiviikkoajot Vaasan torilta.

– Loppukesästä 20.-22. elokuuta on veteraanikuorma-autojen kokoontuminen, jonne saapuu ympäri Suomen satakunta kuorma-autoa. Tapahtumia siis riittää, Maartonen iloitsee.

Erikoinen kausi. Vaasan auto- ja moottorimuseo perustettiin vuonna 1975 ja se on Suomen suurin yksityinen automuseo. Museon kokoelmassa on erilaisia autoja ja muita menopelejä aina polkupyöristä moottoripyöriin.

Lisäksi museosta löytyy vaasalaisten moottoritehtaiden tuotteita nykypäivästä 1900-luvulle asti.

Vanhin kokoelmasta löytyvä menopeli on polkupyörä vuodelta 1885.

– Edellinen kausi oli erikoinen, sillä meillä ei ollut yhtään ulkomaalaisia turisteja. Yllättäen kotimaanmatkailu pelasti koko kauden ja kävijöitä riitti hyvin, joten meillä menee erittäin hyvin. Automuseon suosio on yllättänyt meidät aivan täysin, Maartonen sanoo.

Emilia Kovanen