Aurinkoliiga muutoksen kourissa

Vaasassa jo vuodesta 1997 asti pelattu salibandysarja Aurinkoliiga uudistuu tulevalla kaudella. Uudistuksen tavoitteena on saada houkuteltua mukaan lisää harrastejoukkueita sekä tasoittaa sarjan joukkueiden tasoeroja.

– Haluamme profiloitua yhä vahvemmin salibandyn harrastesarjaksi, sanoo Aurinkoliigaa sen perustamisesta asti pyörittänyt Sami Laitalainen.

Joukkueiden voimasuhteita saadaan rajoitettua siten, että jokaisella joukkueella on rajoitettu määrä pisteitä käytössään. Esimerkiksi liiton kakkosdivarin pelaaja vie 15 pisteen saldosta viisi pistettä.

– Jokaisessa joukkueessa voi siis olla mukana muutama kaveri, joka pelaa korkeammalla tasolla liiton sarjoja. Nelosdivarista alaspäin pelaaja kerryttää vain yhden pisteen, koska ne ovat selkeästi harrastesarjoja, Laitalainen perustelee.

Suurimman pistemäärän eli 10 pistettä kerryttää Suomen korkeimmalla sarjatasolla F-liigassa tai Divarissa pelaava pelimies.

Hehkun palautus

Aurinkoliiga on yksi Suomen pisimpään yhä pystyssä olevia salibandyn kaupunkisarjoja. Aikoinaan sarjan pudotuspelejä sekä finaaliotteluita seurasi lähes täysi Kauppiksen sali, mutta viime vuosina hehku sarjan pokaalia kohtaan on laantunut.

– Ylin sarjataso on kärsinyt inflaatiosta ja sinne on ollut vaikea saada joukkueita mukaan, Laitalainen myöntää.

Yksi syy tähän on ollut se, että ylimmällä sarjatasolla on pelannut muutamia joukkueita, joissa pelaa iso määrä pelaajia valtakunnan korkeimmilta sarjatasoilta. Tämä on johtanut siihen, että moni harrasteporukka ei ole halunnut ylimpään sarjaan lähteä mukaan.

– Viime vuosina on ollut mukana tosi kovia joukkueita, vaikka toki yksittäisissä peleissä on tullut yllätyksiä. Rajoitusten myötä joukkueiden tasoerot kaventuvat ja toivottavasti moni joukkue lähtee rohkeasti pelaamaan ylintä sarjaa. Uusi sarjajärjestelmä mahdollistaa myös sen, että yhä useampi joukkue taistelee sarjan mestaruudesta, Laitalainen sanoo.

Merkittävä liikuttaja

Aurinkoliigassa on vuosien saatossa pelattu yli 5 600 ottelua ja maaliverkko on heilunut yli 70 000 kertaa. Eri joukkueita sarjassa on nähty yli 160 kappaletta ja pelaajia käsittämättömät yli 17 000. Sarja on siis merkittävä liikuttaja vaasalaisessa urheilussa.

Aurinkoliigan ilmoittautuminen on nyt auki ja sarja on tarkoitus aloittaa loka-marraskuun aikana. Sarjan ottelut pelataan Sepänkylässä OP-Arenalla.

Jaakko Jokela