Aurinkoiset säät tuovat pilkkijät jäälle

Tähän aikaan vuodesta Vaasan merenjäälle ilmestyy säännöllisesti innokkaita pilkkijöitä. Raikas ulkoilmaharrastus tuo pilkkijöitä yhteen pitkin talvea säästä riippumatta.

Aurinkoisena aamupäivänä pilkkikisoihin osallistuneen Reijo Lassilan mukaan tuuli on kiusannut pilkkiharrastusta koko talven, mutta muuten ilmat ovat olleet loistavat. Hän kertoo jään paksuuden vaihtelevan paljon merialueella.

– Paikoitellen jään paksuus on noin 200 millimetriä, mutta keskimääräinen jään paksuus on noin 300-400 millimetriä, Lakeuden Urheilukalastajien aktiivinen jäsen Lassila kertoo.

Jäällä kulkijoiden ja pilkkijöiden turvallisuuden vuoksi ohuimmat kohdat jäällä on havutettu, jotta niitä osattaisiin välttää.

Vaikka pilkkikausi on jo pitkällä, pitkän linjan pilkkikalastaja Lassila arvioi kauden kestävän vielä ainakin kuukauden.

70-luvulla pilkkimisen aloittanut Lassila toteaa, että halutessaan pilkkiä vielä kuukauden päästä, täytyy todella tietää mitä tekee.

Merikotkat ihastuttavat

Vaasan merialueella pilkkiessä on mahdollista ihastella merikotkien kaartelua. Merikotkia on havaittu vähemmän keskustan alueella, kun taas Raippaluodossa niitä näkyy useammin.

– Merikotkat ovat muuttuneet vuosien varrella kesymmäksi. Esimerkiksi kilpailupunnituksessa ne saattavat tulla yläpuolelle kärkkymään saalista, Lassila kommentoi.

Paikallisissa pilkkikisoissa kilpailukalana toimii ahven, mutta Vaasan seudulla voi saada saaliiksi mitä tahansa merikalaa, kuten haukea ja siikaa.

Ahkeran kisaajan on mahdollista osallistua jopa kolmiin kisoihin viikossa. Lassila toteaa osallistuvansa vuoden aikana noin neljäänkymmeneen pilkkikisaan.

Käytännöt kunniaan

Pilkkimisestä kiinnostuneiden kannattaa tutustua urheilukalastusseurojen ohjeistuksiin. Tärkeää on tutustua etukäteen kalavesiin ja vaaranpaikkoihin sekä hankkia asianmukaiset varusteet.

– Tähän harrastukseen pääsee halutessaan halvallakin mukaan, Lassila summaa.

Lassila kuitenkin muistuttaa, että pilkkimisessä on omat herrasmiessääntönsä. Esimerkiksi autojen parkkeeraukseen ja omien roskiensa pois vientiin on tärkeää kiinnittää huomiota.

– Pilkkiessä täytyy ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristö, Lassila tiivistää.

On esimerkiksi syytä välttää menemistä rauhoitetuille alueille kalojen kutuaikana. Tähän ja muihin pilkkimiseen liittyviin käytäntöihin järjestetään kursseja ja koulutuksia urheilukalastusseurojen toimesta.

Mikko Lankila