Asenne ratkaisee työmarkkinoilla

Vaasalaisen Joona Tiilikaisen, 21, mielestä hyvä asenne on työnhaussa tärkeintä. Hän riisui armeijan harmaat yltään viime vuoden lopussa ja alkuvuodesta hän lähti päättäväisenä työnhakuun. Talonrakentajaksi vuonna 2014 valmistunut mies oli valmis tekemään kaikkia rakennusalan töitä.

– Sain Selektan kautta nopeasti kuukauden pestin rakennussiivoojaksi, hän kertoo.

– Asiakas oli hänen työpanokseensa tyytyväinen, joten uskalsimme tarjota häntä heti toiselle asiakkaalle, jolla oli tarvetta innokkaalle rakennusalan tekijälle, Selektan aluepäällikkö Joni Caselius jatkaa.

Siivoustöistä Tiilikainen siirtyi Peabille, josta hänelle luvattiin aluksi niin ikään kuukauden mittainen pesti. Työsuhde on kuitenkin jatkunut jo useamman kuukauden.

– Uskon, että saan tämän jälkeenkin töitä. Vakituinen työ olisi kiva, mutta nyt pääsen tekemään erilaisia hommia ja tutustumaan eri työpaikkoihin. Tiedän olevani oikealla alalla, olen aina nauttinut rakentamisesta, Tiilikainen sanoo.

Peabin rakennusinsinööri Kari Antila kehuu Tiilikaisen asennetta.

– Hänellä on asenne ja motivaatio kohdillaan. Hyvä työntekijä on innokas ja haluaa tehdä töitä, taidot kyllä karttuvat työtä tehdessä. Töihin on turha tulla, jos niitä ei halua tehdä, hän toteaa.

Hyvät saavat töitä

Caseliuksen mukaan Tiilikainen on hyvä esimerkki siitä, miten vuokratyönvälitys parhaimmillaan toimii.

– Meidän tehtävämme on etsiä asiakkaille sopivia työntekijöitä. Hyvälle työntekijälle voi tulla toimeksiantoja non-stop. Tämä on mainio väylä työntekijälle päästä näyttämään kyntensä. Positiivinen asenne ja tekemisen meininki ovat avaimia myös vakinaiseen työhön, hän sanoo.

Selekta on erikoistunut rakennusalan, talotekniikan, logistiikan, kiinteistö-, teollisuus- ja tuotantoalan henkilöstöpalveluissa ja rekrytoinnissa. Tällä hetkellä heillä on Caseliuksen mukaan Vaasan seudun työmailla noin 50 työntekijää.

– Ahkerille ja reippaille henkilöille, jotka haluavat tehdä töitä, löytyy yleensä hommia. Nirsous haastavoittaa työllistymistä. Työnhakijoissa on paljon innokkaita tekijöitä, mutta myös niitä, jotka eivät edes halua työllistyä. Heitä emme luonnollisesti voi tarjota asiakkaillemme, Caselius toteaa.

Tiilikaisen saamat suositukset auttavat Caseliuksen mukaan hänen työllistymistään.

– Näillä suosituksilla työtilanne näyttää todella hyvältä. Hyville tekijöille löytyy aina töitä, hän kuittaa.

Yksi työnetsijä lisää

Vuokratyöfirmat välittävät työntekijöitä usein asiakkaiden akuutteihin tarpeisiin, mutta Caselius korostaa, että myös vakituista työtä etsivien kannattaa olla heihin yhteydessä.

– Heidän kannattaa tulla kertomaan osaamisestaan ja toiveistaan. Meistä saa yhden työnetsijän lisää, hän sanoo.

Caselius sanoo, että työnvälityksen kautta esimerkiksi vastavalmistuneet voivat kerätä kokemusta ja päästä sitä kautta mahdollisesti kiinni vakituiseen työhön.

– Se on aina meillekin hyvää mainosta, jos niin käy. Olemme onnistuneet välittämään asiakkaalle hyvän työntekijän, ja he kääntyvät jatkossakin puoleemme, hän muotoilee.

Katja Lahti