Arkkipiispa Luoma varttui Vaasassa

Äskettäin evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaksi valittiin Espoon piispa Tapio Luoma, joka varttui Vaasassa.

Luoma asui Vaasassa vuodesta 1965 vuoteen 1982. Aluksi hän asui lapsuusperheensä kanssa Huutoniemellä, josta he muuttivat Kotirannan Kumpukylään.

– Vaasaa pidän edelleen aitona kotikaupunkinani, Espoossa vielä hetken asuva Tapio Luoma sanoo.

Tekemistä Vaasassa riitti.

– Olin vahvasti mukana seurakunnan eri toiminnoissa. Olin myös innokas DX-kuuntelija. Vaasan merkitys myöhempään elämääni on aivan keskeinen. Sain Vaasasta paljon hyviä ystäviä, jotka ovat ystäviäni edelleen.

– Hieman rippikoulun jälkeen koin tietynlaisen varmuuden siitä, että pappi minusta tulee. Niin tuli, ja sillä tiellä jatkan, Luoma kertoo.

Tapio Luoman Veikko-isä työskenteli aikoinaan suunnittelijana Strömbergillä. Hänen Sirkka-äitinsä teki työtä ompelijana. He molemmat ovat nyt eläkkeellä ja asuvat yhä Vaasassa.

Virsiä ja tangoja. Arkkipiispa on kirkon kuva. Tuoko tuo sinulle intoa vai painetta?

– Molempia. Arkkipiispa voi vaikuttaa moniin asioihin. Hänen sanomisiaan ja sanomatta jättämisiään pohdiskellaan, ja arkkipiispa on jatkuvassa syynissä, joten painettakin siis on, Luoma sanoo.

Jäsenkato on tosiasia maamme evankelis-luterilaisessa kirkossa. Kato on käynyt etenkin pääkaupunkiseudulla. Kuinka väki saadaan pysymään kirkossa?

– Tuo on tuhannen taalan kysymys. Viisasten kiveä ei taida kovin herkästi löytyä. Paikallisseurakunnat ovat asiassa eturintamassa. Niissä kohdataan ihminen.

Miten hyvin tunnet Turkua, jossa siis on arkkipiispan istuin ja jonne muutat kesän alussa?

– Jossain määrin. Olen kuulunut Turussa järjestettävään kirkolliskokoukseen vuodesta 2008. Kokous kestää aina kaksi viikkoa.

Virret ovat tunnetusti merkittävä osa kirkollista menoa. Luoma osaa helposti nimetä mielivirtensä.

– Virsi 343, Voisinpa Jeesuksestani, nyt laulaa sydämestäni.

Monissa virsissä on itsessään paljon, ne käyvät elämänmenossa muulloinkin kuin niihin liitetyissä tilaisuuksissa. Tosin tilanteen ollessa suotuisa ei tuleva arkkipiispa kaihda myöskään tangoja ja muita lauluja. Kun yö saapuu Venezuelaan on yksi hänen bravuureistaan.

Kiireet lisääntyvät. Papeilta odotetaan sisältöä puheisiin. Merkityksetöntä ei myöskään ole äänen käyttö. Tapio Luoman ääni on katsottu niinkin hyväksi, että hänet on kelpuutettu kuuluttajaksi Yleisradioon. Hän teki kuuluttajan työtä 1980-luvulla, jolloin kertoi merisäät ja pörssikurssit joka kotiin.

Nykyisiä mielenkiinnon kohteita piispa Luomalla ovat muun muassa lukeminen, ulkoilu ja musiikki. Kerrotaan hänen olevan kiinnostunut myös tieteenfilosofiasta, kvanttifysiikasta ja suhteellisuusteoriasta.

– Yksi mielikirjoistani on Canterburyn entisen arkkipiispan Rowan Williamsin pohdiskeleva teos sanojen merkityksestä. Volter Kilven Alastalon salissa on kesken. Martti Lutheria ja Tuomas Kempiläistä luen aina mielelläni, Luoma kertoo.

Piispan työssäkin Luoma on saanut kovasti pyyntöjä erilaisiin tilaisuuksiin. Pyynnöt vain lisääntyvät, kun hän kohta aloittaa arkkipiispana.

– Käyn kesäkuun alussa eläkkeelle jäävän arkkipiispan Kari Mäkisen ja arkkipiispan avustajien kanssa läpi tulevaa työnkuvaani myös tuolta osin. Se on kuitenkin aivan selvää, että joka paikkaan en ehdi enkä pääse, vaikka kuinka haluaisin, tuleva arkkipiispa pohdiskelee.

Hannu Ranta

>>>>>>> Stashed changes