Uutiset

Arkitreenikin voi olla pieni seikkailu

Maria Sumuvuori kokeili acrojoogan Bird-asentoa ensimmäistä kertaa muutamaan vuoteen. Acrojoogaohjaaja Linda Szöken (alla) ohjeistuksella liike onnistui helposti. Wasa upin kiipeilyohjaajat Sami Järvimäki ja Johannes Sumuvuori spottasivat eli varmistivat, että liikkeen suorittamisessa ei varmasti käy mitään. Kuva: Paula Kaskimaa
  • Vaasa

– Makaa tässä maassa ja ota minun painoni käsiesi varassa ylävartalollesi ja pidä se tiukkana. Nyt nousen sinun jalkojesi päälle.

Näin acrojoogaohjaaja Linda Szöke ohjeistaa yhtiökumppaneitaan acrojoogan maailmaan. Kiipeilijöiden perustama Wasa up tuo Montrealista ja Kaliforniasta lähtöisin olevan liikuntalajin vuoden alusta Vaasaan.

Luottamusta ja tasapainoa. Acrojooga on akrobaattista joogaharjoittelua, jota tehdään kontaktissa toisen ihmisen kanssa. Esimerkiksi monia jooga-asentoja tehdään lajissa parin päällä.

Szöken mukaan laji on helppo aloittaa perusliikkeillä, ja haastavuutta saa vaikeampien liikkeiden avulla.

Acrojoogan aloittaminen on siksikin helppoa, että tunnille ei tarvitse ottaa mukaan kuin itsensä ja rennot vaatteet. Lisäksi alkuvuodesta alkavilla tunneilla lähdetään liikkeelle lajin perusteista, jotta mahdollisimman moni uskaltautuisi kokeilemaan uutta lajia.

– Acrojooga kasvattaa lihaskuntoa ja parantaa tasapainoa sekä koordinaatiokykyä. Pariharrastuksena se rakentaa myös luottamusta toiseen ihmiseen, Szöke kertoo.

Kommunikaatio liikkeitä tekevän parin välillä onkin tärkeää, jotta molemmat tietävät, mitä ollaan milloinkin tekemässä. Koska acrojoogatunneilla parit vaihtuvat koko ajan, laji opettaa myös sosiaalisia taitoja, kun parityöskentelyssä vastaan saa aina uudenlaisen ihmisen.

Kiipeilyä, akrobatiaa ja arjen seikkailuja. Liikuntayhtiö Wasa Up on saanut alkunsa vaasalaisen kiipeilyseura High Sportin riveistä. Noin vuosi sitten kiipeilyseuran jäsenet alkoivat pohtia, miten Vaasaan voisi tuoda paremmat mahdollisuudet kiipeilyharrastukselle ja muille sitä tukeville lajeille.

Koska yhtiö käy vielä keskusteluja kiipeilyseinän paikasta, aloittaa se näin alkuun muiden lajien tarjonnalla.

– Kiipeily, pilates ja acrojooga täydentävät toinen toisiaan. Nämä lajit sopivat mielestämme ihmisille, jotka haluavat liikunnalta muutakin kuin vain suorittamista. Tarjoamamme lajit ovatkin liikunnan lisäksi ajattelua vaativaa ongelmanratkaisua, kertoo Wasa upin toimitusjohtaja Johannes Sumuvuori.

Ajattelua lajit todellakin vaativat, sillä jo pelkästään oman ja toisten turvallisuuden takaamiseksi täytyy keskittyä, mihin liikkeisiin oma ja toisen keho pystyvät milloinkin taipumaan. Lisäksi kehon koordinaatiokykyä haastetaan joka suuntaan, kun liikkeet suuntautuvat ylös, alas ja sivuille.

– Koska lajit saavat harrastajat uppoutumaan täysin tekemiseen, näiden lajien parissa voi tavallinen arkitreenikin olla aina pieni seikkailu. Sellaisia arjen seikkailuja me ainakin pyrimme tarjoamaan, Sumuvuori sanoo.

Paula Kaskimaa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka