Annat ja Elsat viheriöllä

Vaasalaiset jalkapalloseurat FC Sport, Vasa IFK ja VPS sekä Laihian Luja osallistuvat valtakunnalliseen UEFA Playmakers-ohjelmaan. Sen tarkoituksena on houkutella tarinankerronnan avulla 5-8-vuotiaita tyttöjä mukaan jalkapalloharrastukseen.

– Ohjelma tukee hyvin seuran toimintaa ja tavoitetta kasvattaa harrastajamääriä. VIFK haluaa olla kaikkien seura katsomatta kulttuuriin tai sukupuoleen. Nostamme ohjelmassa esiin myös kaksikielisyyden, kertoo VIFK:n Pia Reini.

Tärkein tavoite

Ohjelma tarjoaa nuorille tytöille matalan kynnyksen mahdollisuuden tutustua jalkapalloon harrastuksena veloituksetta.

Playmakers-harjoituksissa liikunnallisia, sosiaalisia ja jalkapallotaitoja opetellaan lapsille tuttujen Disneyn tarinoiden maailmassa. Teemaksi paikallisissa seuroissa on valikoitunut Frozen.

– Jalkapallon vahvistaminen naisten ja tyttöjen lajina on meille alueen suurimpana tyttöseurana tärkein tavoite. Toteutamme Playmakers-ohjelman yhteistyössä Laihian Lujan tyttöpuolen kanssa, sanoo FC Sportin Mika Kortesniemi.

– Haluamme tarjota entistä enemmän mahdollisuuksia pienille tytöille tulla mukaan seuroihimme ja lajin pariin. Tämän vuoksi on hienoa olla mukana UEFA Playmakers -ohjelmassa ja edistää alueellista yhteistyötä tyttöfutiksen parissa, hän lisää.

Teemana Frozen

Playmakers-harjoituksissa keskitytään liikunnallisten, sosiaalisten sekä jalkapalloilullisten taitojen harjoitteluun.

– Valitsimme Frozenin, koska hahmon ympärille on helppo tarinoida. Kymmenen harjoituskertaa on suunniteltu etukäteen ja niissä on aina seuraavaa kertaa varten niin sanottu koukku eli jotain tulee tapahtumaan ensi kerralla. Harjoittelussa voidaan käyttää mielikuvitusta rakentamalla esimerkiksi kartioista linnan ja leikkiä, että liikkuminen tapahtuu mielikuvitusmetsässä, Reini kertoo.

Harjoituksissa innostutaan, opetellaan kaverin kannustamista ja iloitaan omista ja toisten onnistumisista. Tavoitteena on rohkaista pieniä tyttöjä mukaan lajin pariin ja varsinaiseen joukkuetoimintaan.

– Frozen-tarinaa mukaileva jalkapalloharjoitus on mielenkiintoinen konsepti ja uskon tyttöjen viihtyvän tapahtumissa, sekä innostuvan myös joukkueena toimimisesta. Toivottavasti saamme mahdollisimman monen tytön innostumaan tätä kautta myös jalkapallosta, kertoo FC Sportin junioripäällikkö Jani Kujanpää.

FC Sport ja VIFK aloittavat Playmakers-harjoitukset ensi keskiviikkona, VPS:n harjoitukset ovat jo käynnissä.

Jaakko Jokela