Amerikkalaisen jalkapallon alkeiskurssista virallinen ja kilpailukykyinen joukkue

Vaasaan on perustettu naisille oma amerikkalaisen jalkapallon joukkue, Wasa Royals naiset. Joukkueen päävalmentajaksi ryhtyi Juuso Saikko, jolla on lähes parinkymmenen vuoden kokemus lajin parissa.

– Tavoitteena meillä on naisten kanssa sisäistää laji ja rakentaa kilpailukykyinen joukkue, Saikko sanoo.

Viimeksi naisilla oli Vaasassa oma virallinen joukkue 2000-luvun alussa.

– Siihen aikaan naiset eivät pelanneet vielä ollenkaan varusteet päällä, vaan kyse oli ehkä enemmänkin lippupallosta. Kun vuonna 2008 naiset saivat pelata oikeilla varusteilla ja säännöillä, niin ilmeisesti silloin Vaasasta puuttui ydinporukka naisten joukkueen rakentamiseen, Saikko kertoo.

Valtaisa osanotto

Nykyisen joukkueen kaavailu alkoi keväällä, kun naisille järjestettiin amerikkalaisen jalkapallon alkeiskurssi. Koronavirus keskeytti kurssin, mutta koska kurssin osanotto oli niin valtaisa, ajatus joukkueen perustamisesta syntyi.

Lopulta harjoitukset joukkueen kesken päästiin aloittamaan kesällä. Niitä on kahdesta kolmeen kertaan viikossa, ja harjoituksissa keskitytään lajiin tutustumiseen ja innostuksen luomiseen.

– Näin valmentajan silmin näkisin, että tärkeintä on aluksi luoda jokaiselle innostus lajia kohtaan. Moni vielä kokeilee, onko laji oma juttu vai ei. Innostuksen myötä voisimme osallistua mahdollisesti jo ensi kesänä liiton alaiseen sarjaan, Saikko kertoo.

Joukkueessa on mukana noin 30 naista, mikä on Saikkon mukaan todella suuri määrä pelaajia.

– Amerikkalaisessa jalkapallossa on mielestäni hyvä, jos joukkue on iso. Tuo määrä on monelle miesten joukkueellekin suuri, Saikko sanoo.

Tulokaspainotteinen joukkue

Määrä on kuitenkin hyvin tulokaspainotteinen, sillä vain kahdella joukkueen jäsenellä, Iina-Lotta Willgrenillä ja Milla Joensuulla on aiempaa taustaa amerikkalaisen jalkapallon parissa. Molemmat ovat pelanneet Seinäjoen Crocodilesissä.

– Muutin syksyllä opiskelemaan Vaasaan ja halusin ehdottomasti tänne oman joukkueen. Onneksi sellainen saatiin perustettua, Joensuu sanoo.

Yli 10 vuotta viulunsoittoa harrastanut Joensuu oli sattumalta huomannut Seinäjoella järjestettävän amerikkalaisen jalkapallon alkeiskurssin esitteen, josta hän innostui. Viulu sai jäädä ja tilalle tuli soikea pallo.

– Olen pelannut kuusi vuotta, josta osan 1. divisioonassa ja vähän myös Vaahteraliigaa, Joensuu kertoo.

Saikko ja Joensuu lisäävät, että vaikka joukkueessa on paljon pelaajia, he ottavat niitä mielellään lisää. Kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan.

– Ei haittaa, vaikka tehtäisiin toinenkin joukkue, Saikko nauraa.

Emilia Kovanen