Alkulan tilan kukkapelto tuo iloa kaupunkilaisille

Vaasassa sijaitsevalla Alkulan tilalla kukkii pian yhtä jos toista erilaista kukkaa puolen hehtaarin kokoisella koristekukkapellolla. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, kukkapelto on täydessä kukinnassa elokuussa.

– Kukkapelto valmistui kahdessa päivässä ilman kylvökoneita ja kaikki olivat erittäin ahkeria, Vaasan 4H -toiminnanjohtaja Raija Rintakallio sanoo.

Kylvötyö tapahtui talkoovoimin viime viikon maanantaina ja tiistaina. Mukana kylvötöissä olivat Variskan koulun yksi 8. luokka sekä Vaasa-Mustasaari oppaat. Kylvöalue jaettiin aareina palasiksi, ja molempien päivien talkoojoukot kylvivät noin 6 aaria peltoa.

– Pari kylvötöissä ollutta kahdeksannen luokan tyttöä tulivat sanomaan, että tämä kylväminen on niin kivaa, että tätä voisi tehdä koko päivän, Rintakallio kertoo.

Pörriäisille

Kukkasiementen hankintaan Vaasan 4H yhdistys on saanut apurahan kauppias Gustaf Svanljungin lahjoitusrahaston säätiöltä.

Pellolle tulee montaa eri kukkalajia, jotka vetävät puoleensa paljon hyönteisiä ja syksyisin pikkulintuja.

– Esimerkiksi hunajakukka, jota pellolle kylvettiin, on pörriäisten suosiossa ja tulee niille tarpeeseen ja vahvaksi tueksi, Rintakallio kertoo.

Kukkapelto kylvettiin pintakylvönä, jossa siemenet kylvetään mahdollisimman pinnalle. Lisäksi siemenet on sekoitettu raekalkkiin ennen levitystä tasaisemman lopputuloksen saavuttamiseksi.

– Jos olisimme vain viskoneet siemenet, niin kukat olisi vaikea saada kasvamaan. Lisäksi näitä ei saa kylvää liian syvälle, koska siemenet ovat aika pieniä, Rintakallio selittää.

Kukkien kasvukorkeus on noin 60-70 senttimetriä ja kukat tulevat kukkimaan myöhäiseen syksyyn saakka. Kyseessä on yksivuotinen projekti.

Ilahdutuskohde

– Noin 15 vuotta sitten tässä samaisella pellolla kasvoi auringonkukkia. Lisäksi tässä on kasvanut ohraa, apilaa ja ohdaketta, Rintakallio luettelee.

Viime vuonna pellolla kasvoi puna-apilaa. Vaikka aiempina vuosina ei ole ollut suurempia ongelmia kukkien kanssa, huolestuttaa kuumuus tänä vuonna suuresti.

Rintakallion mukaan he odottivat kylvöviikon lopuksi sadetta, jota ei lopulta tullut. Lisäksi vanhojen rikkaruohojen nouseminen pintaan jännittää.

– Onneksi kuitenkin kanat ja kanit tulevat tällä viikolla tänne ja ovat ilonamme koko kesän, joten niihinkin voi keskittyä odotellessa kukkapellon kukintaa, Rintakallio naurahtaa.

Kukkapelto on ristitty ilahdutuskohteeksi kaikille kävijöille sekä autolla ohi ajaville.

– Vaikka kukkapelto vetää puoleensa paljon hyönteisiä ja pikkulintuja, sen lisäksi toivomme, että tästä olisi iloa myös ohikulkeville ja paikan päälle katsomaan tuleville kaupunkilaisille, Rintakallio sanoo.

Emilia Kovanen