Aina yksi musikaali pitää olla ohjelmistossa

Musikaali kaudessa pitää teatterin yleisössä. Niinpä Vaasan kaupunginteatterissa korot kopisevat viikonloppuna eli kuullaan ja nähdään Sugar – Piukat paikat -menestysmusikaalin ensi-ilta.

Menestyselokuvaan perustuva musikaalikomedia vie katsojat katsojat 30-luvun Chicagoon laman keskelle. Sieltä työttömät muusikot Joe ja Jerry matkaavat mafia kannoillaan Floridaan, naisorkesterin jäseniksi naamioituneina.

Pääosassa on Sugar, orkesterin solisti, jota elokuvassa näytteli Marilyn Monroe. Vaasassa osan sai Emmi Kangas.

– En esitä Marilynia vaan Sugaria, vaikka Marilyn on tehnyt tämän. En siis esitä Marilynia, joka esittää Sugaria, Kangas selvittää.

– Tämä on tällainen Sugar. Olisi helppo reppana, mutta hänellä onkin nyt missionsa. Rooliin on haettu pippuria, ettei se vain oli pehmeä naisen kuva, Kangas luonnehtii.

Hänen mukaansa yleisö tulee musikaalissa näkemään timantista koreografiaa, hienot lavasteet ja klassikkotarinan.

Mies naisena

Tähän päivään Piukat paikat tuo elementtejä työttömyydestä ja lamasta sekä naisen kuvasta. Joeta ja Jerryä esittävät Oiva Nuojua ja Ville Seivo etsivät itsestään feminiinistä puolta kun mies pukeutuu naiseksi.

–Korkokengissä käveleminen alkaa pikku hiljaa sujumaan. Ne menevät jostakin syystä heti koko kroppaan ja luvat naisen hahmon ennen muita naisen asusteita, Nuojua miettii.

Hän sanoo että vaikeinta mutta hauskinta on identiteetin vaihtaminen koko ajan, siinä menee näyttelijäkin joskus sekaisin, että kuka kulloinkin pitäisi olla.

– Haemme omia feministisiä puolia, Nuojua kertoo.

Ville Seivo raahaa mukanaan isoa kontrabassoa näytelmän ajan ja sanoo, että on alkanut tottua siihen.

– Lisäksi tulevat korkkarit ja peruukit. Pitää muistaa, että astuu päkiällä ettei nilkka taitu. Haasteita riittää, Seivo linjaa.

Ohjaaja Ruotsista

Sugar – Piukat paikat perustuu Billy Wilderin ja I.A.L. Diamondin elokuvaan Some Like it Hot (1959). Vaasan kaupunginteatterin version ohjaa ruotsalainen Rikard Bergqvist.

Bergqvistin työpareina vierailevat lavastaja Tomas Sjöstedt, koreografi Camilla Ekelöf sekä valosuunnittelija Joakim Brink. Kahdeksanjäsenistä Big Bandia luotsaa kapellimestari Sauli Perälä.

Kankaan, Nuojuan ja Seivon lisäksi muissa rooleissa nähdään mm. Heidi Kirves (vier.), Miika Alatupa, Toni Ikola, Oliver Kollberg ja Timo Luoma. Sugar–Piukat paikat saa ensi-iltansa 14. syyskuuta.

Vesa Koivumäki