50-vuotias The Wantons jatkaa rockaamista

Vaasalainen orkesteri The Wantons soittaa vuoden tauon jälkeen konsertin lauantaina 14. syyskuuta. Tällä kertaa esiintymispaikkana on ravintola Strampen.

Yhtyeen tarina alkoi jo viisikymmentä vuotta sitten, kun Bengt Holm, Reino Kurki ja Krister Kulju tapasivat rippileirillä. Pojilla oli yhteisiä harrastuksia, kuten piirtäminen, ja heidän ajatuksensa musiikin suhteen olivat samanlaisia.

Ensimmäiset bänditreenit kolmikko piti Kurjen luona. Heillä ei ollut vielä vahvistimia kitaroille, joten he soittivat Kurkien radion kautta.

– Meille oli alusta asti selvää, miltä haluamme näyttää ja kuulostaa. Meillä oli farkut, bootsit, mustat poolopaidat ja nahkaliivit. Hankimme kaikki vielä Höfnerin punaiset kitarat, Kulju kertoo.

Myöhemmin Kurjen isä hankki pojille oikeat vahvistimet ja tarjosi heille harjoituspaikan leipomonsa tiloista.

– Rumpalin löytämisessä oli ongelmia, mutta lopulta saimme täydellisen yhdistelmän: nuoren miehen, jolla oli punaiset rummut ja joka soitti sotilassoittokunnassa.

Hendrixin lämmittelijänä. Bändi harjoitteli ahkerasti, ja esiintymistilaisuuksia oli reilusti. 60-luvulla kouluilla oli tanssit joka lauantai, nuorisotalolla bändikilpailuja ja torstaisin oli Popklubi jossain päin ruotsinkielistä Pohjanmaata.

– Soitimme englantilaista rhythm and bluesia, joka pohjautui amerikkalaiseen bluesiin. Esikuviamme olivat Yardbirds, Van Morrison, Animals ja Pretty Things. Beatlesiä emme soittaneet koskaan, rollarit oli enemmän meidän mieleen.

The Wantonsille aukesi myös mahdollisuus levyttää, mutta levy jäi syntymättä, koska yhtye ei suostunut laulamaan suomeksi. Suomeksi laulaminen tuntui heistä Kuljun mukaan silloin hieman nössöltä.

Yhtyeen yksi uran merkkipaaluista oli lämmitellä Jimi Hendrixiä Helsingin kulttuuritalolla vuonna 1967.

Taukoa soittamisesta. The Wantons toimi aktiivisesti vuosien 1963–67 välisenä aikana. Vuonna -68 Kulju päätti jättää soittohommat, myi kitaransa ja keskittyi perhe- ja työelämään.

– Vuonna 1983 päätimme palata yhteen ja soittaa keikan ravintola Ernstissä. Soitin kaverille, jolle olin myynyt vuoden -62 Epiphoneni. Hänellä oli kitara tallessa ullakolla, ja hän myi arvokkaan kitaran takaisin minulle samalla hinnalla, jolla olin myynyt sen hänelle vuosia sitten, Kulju muistelee.

Vuoden 1983 jälkeen The Wantons on esiintynyt muutaman vuoden välein. Tällä kertaa kokoonpanossa soittavat Hasse Westergård, Dagge Pensar, Reino Kurki, Joona Ekroos, Mikko Rintanen ja Krister Kulju.

– Soitamme illan aikana kolme settiä. Aloitamme illan vetämällä akustisesti vanhoja kappaleita. Illan myötä vauhti kiihtyy, ja viimeisessä setissä yleisö pääsee kuulemaan kovia hittejä, kuten Satisfaction ja Shake your money maker.

Kulju kertoo, että Strampenilla soittaminen on vähän kuin olisi toisessa olohuoneessa, koska paikalla on paljon ystäviä, jotkut jopa 50 vuoden takaa.

Hannu Toivonen