Uutiset

3D-agentti antaa tukea teollisuuden murroksessa

Vaasalainen Jouni Helle kulki kymmenen vuotta maailmalla. Nyt hän tukee pohjalaista teollisuutta esimerkiksi 3D-tulostuksen käyttöönotossa ja energiatalouden murroksessa. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

VIIKON VIERAS: 3D-tulostus on viime vuosien aikana levinnyt laajasti moniin teollisuuden ratkaisuihin. Uuden teknologian avulla voidaan valmistaa erilaisia muovisia ja keraamisia osia sekä metallikappaleita.

– 3D-tulostamista hyödyntävät niin metallialan yritykset kuin käsityöläisetkin. Valmistavan teollisuuden murros on pitkällä jo esimerkiksi Saksassa, ja se tulee olemaan väistämätön myös meillä Suomessa, kertoo 3D-tulostuksen asiamiehenä toimiva Jouni Helle.

3D-agentti auttaa pohjalaista vientiteollisuutta pysymään jaloillaan kansainvälisessä kilpailussa.

– Tietoisuutta 3D-tulostuksesta levitetään laajasti nyt erityisesti alihankintayrityksissä. Mitä enemmän yritysten työntekijät asiasta saavat tietoa, sitä enemmän he kiinnostuvat sen mahdollisuuksista. Tulostustekniikka tuo monia hyötyjä, kuten kevyempiä ja kestävämpiä osia.

Kädentaitojen tärkeyttä. Helteellä on pitkä tausta Vaasan teollisuudessa.

– Vuonna 1999 suoritin Vaasan ammattioppilaitoksessa tietotekniikan perustutkinnon. 19-vuotiaana nuorena jatkoin koulun penkiltä suoraan työelämään. Alkujaan aloitin työt taajuusmuuttajien kokoonpanijana, ja sille tielle jäin.

Kymmenen viime vuotta Helle toimi käyttöönottoinsinöörinä. Työhön kuului taajuusmuuttajien käyttöönotto ja huoltaminen esimerkiksi meri- ja kaivosteollisuudessa.

– Matkustin keikkatöissä ympäri maailman. Myös vikatapausten juurisyiden selvittely kuului työhöni, ja se jos mikä opetti, että turha tarkkuus on teknistä tietämättömyyttä. Teknisissä tehtävissä käytännön ymmärtäminen on kaiken perustana.

Pitkän linjan ammattilainen kannustaakin nuoria opettelemaan kädentaitoja.

– Vaikka asiat on paperilla laskettu, niin usein ne vaativat loppuviritystä käsipelillä. Tällöin on ymmärrettävä sekä teoria että käytäntö ja myös osattava yhdistää niiden eri näkökulmat.

Kehittyvä energia-ala. 3D-tulostamisen lisäksi uudet tuulet puhaltavat myös sähkö- ja energiatekniikassa. Helle on mielenkiinnolla seurannut Kainuun tilannetta, jossa tykkylumi aiheutti mittavan sähkökaaoksen.

– Pienjännitteinen tasasähkösiirto on hyvin mielenkiintoinen tulevaisuuden sähkönjakelumalli. Monet tutkimukset osoittavat, että se voisi vähentää asiakkaiden kokemia sähkönjakelukatkoja ja parantaa asiakkaan sähkönlaatua. Yli sata vuotta sitten Edisonin kehittämä tasasähkö on noussut uudelleen pinnalle.

Myös sähköisen liikenteen kehittyminen on tärkeää.

– Maailmalla matkanneena on nähnyt, miten lohduttomalta tilanne näyttää esimerkiksi Kiinan suurkaupungeissa. Vaasassa liikennepäästöt voi huomata erityisesti keskusta-alueella. Taajamissa on jo paljon mukavampi hengittää, mutta päästöjä on meilläkin leikattava erilaisin keinoin.

Pienyrittäjyyden tukija. Parhaillaan Helle valmistautuu hakemaan korkeakouluopintoihin, jotka ovat olleet kauan haaveena.

– Suoritin juuri Jyväskylän yliopistossa aikuisopiskelijan akateemiset opiskelutaidot -kurssin. Minulla on pitkä työura takana, ja kurssi oli hyvä valmennus tulevaan opintohakuun.

Vapaa-aika kuluu pitkälti perheen kanssa. Aktiivisena harrastuksena ovat tietokoneet ja pelaaminen.

– Myös pienpanimoteollisuus kiinnostaa kovasti, ja suunnitelmissa on itsekin kokeilla, mitä on mahdollista saada aikaiseksi. Lähituotantoa ja pienyrittäjyyttä on hyvä tukea kaikin voimin.

Lopuksi ikuisuuskysymys, tölkki vai pullo?

– Kyllä olut on pulloon tehty. Jättämällä tölkit kaupan hyllylle voi välttää myös turhan altistuksen bisfenoli-A-kemikaalille, Helle ohjeistaa.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka