15-vuotias työllisti itse itsensä

Kun koronavirus rantautui Suomeen, aiheutti se epävarmuutta myös nuorten kesätyömahdollisuuksille. Merikaarrosta kotoisin oleva 15-vuotias Miska Pitkänen oli yksi monista nuorista, jotka Vaasan alueella jäivät ilman kesätyöpaikkaa hakemuksista huolimatta.

Pitkänen ei kuitenkaan halunnut jäädä toimettomaksi.

– Kun koronavirus vei kesätyöt, päätin työllistää itse itseni perustamalla oman yrityksen, hän sanoo.

Ideasta yritykseksi

Idea omasta yrityksestä kävi mielessä jo viime talvena. Pitkänen haki kuitenkin keväällä muutamaa kesätyöpaikkaa.

– Ainakin yhden työn kohdalla tiedän, että työhön oli tavallista enemmän hakijoita, eikä siihenkään saatu palkattua kuin aiempaa pienempi määrä hakijoita.

Oma yritystoiminta alkoi kuulostaa hyvältä. Tukena on ollut myös oma isä.

– Pidimme Miskan kanssa viikon verran kioskia keväällä Vaasan Golfkentällä. Tienaamillaan rahoilla poika osti muun muassa tekstiilipesurin sekä muita apumiehen tarvikkeita, Miskan isä ja 4H-yritysohjaaja Mika Pitkänen kertoo.

Tarvikkeiden hankinnan lisäksi Miska Pitkänen kävi 4H-yrityskurssin, jossa nuorille opetetaan yrittämisen perusasioita, kuten kirjanpitoa, markkinointia ja verotusasioita.

Kurssin päätteeksi nuorilla on mahdollisuus perustaa oma 4H-yritys.

– Kurssi oli mielestäni tosi hyödyllinen. Olin tyytyväinen, koska siellä oppi yrittämisen ydinasioita, kuten mainoksien tekemistä, Miska Pitkänen kommentoi.

Näin syntyi Miskan FixausApu.

– Yrityksen nimi kertoo, että teen kaikenlaisia töitä, esimerkiksi autojen sisäpesuja, sohvien pesua, nurmikon leikkuuta ja kaikenlaisia kodin pikkuaskareita. Työskentelen Vaasan, Merikaarron ja Vähäkyrön alueella, Miska Pitkänen selittää innoissaan.

Tukeminen on tärkeää

Mika Pitkäsen mielestä on hienoa, miten erilaiset tahot ovat valmiita tukemaan ja kannustamaan nuoria yrittäjiä.

– Meillä on tulossa heinäkuussa teemapäivä Merikaarrossa Tarmon lähikaupalla. Miska saa tehdä autojen sisäpesuja ja sillä välin asiakkaat voivat nauttia kauppiaan kahvitarjoilusta. Lisäksi Vaasan Golf ry:n toiminnanjohtaja Janne Laaja on mahdollistanut Miskalle autojen sisäpesujen tekemisen golfkentän parkkipaikalla päivisin.

Mika Pitkäsen mukaan tietoisuuden lisääminen nuorten yrittäjyydestä on haastavaa. Moni nuori ei tiedä mahdollisuudesta oman yrityksen perustamiseen. Pitkäset kannustavat ehdottomasti muitakin nuoria rohkeasti yrittämään.

– Tämä on sellainen työ, jossa voi itse valita työaikansa ja sen mitä tekee. Työtä voi jatkaa syksylläkin ja iän myötä voi lisätä oman yrityksen palveluita, Mika Pitkänen sanoo.

Emilia Kovanen