Voihan video

Jalkapallon MM-kisat ovat nyt alkaneet, ja ovat hyvässä vauhdissa kaikkien lohkojen osalta. Kovin isoja yllätyksiä ei ole nähty montaakaan. Oikeastaan vain yksi.

Saksa oli harvinaisen aneeminen Meksikoa vastaan, joka kieltämättä pelasi todella laadukasta jalkapalloa. Toki, jos ei ihmeitä tapahdu, niin Saksa itsensä kyllä jatkoon alkulohkosta selvittää.

Epätasaista. Paljon on taas puhuttu eri maanosien kiintiöistä. Aasiasta ei tunnu tulevan laadukkaita joukkueita Japanin ja Australian lisäksi.

Nyt on mukana myös Saudi-Arabia, joka oli avausottelussaan vastaantulija. Toki pelaamalla joukkue itsensä kisoihin selvitti, mutta vastus karsinnoissa oli varsin heikko.

Ehkä jatkossa kannattaa pienentää maanosien kiintiöitä suorien paikkojen osalta, ja pelata enemmän ristiinkarsintaa mannerten välillä, ja selvitellä tällä tavalla kisapaikkoja.

Tämä näin näppituntumalta nostaisi Euroopan joukkueiden osuutta, sillä näistä kisoista rannalle jääneiden Italian ja Hollannin luulisi kaatavan Saudi-Arabian tasoiset maat mennen tullen.

Jälkituomioita. MM-kisoissa on nyt käytössä videotuomari, VAR. Videohuoneessa tutkitaan rikkeitä ja tarvittaessa ollaan tuomariin yhteydessä. Näin ja tuomioita voidaan tarkistaa tai muuttaa.

Muutaman kerran epävarmasta tilanteesta on tuomittu rangaistuspotku, mutta todella monta rikettä on mennyt videoista huolimatta ohi.

Lisää kalastelua. Näyttää siltä, että pelaajat kalastavat rangaistuspotkuja entistä hanakammin. Pelaaja kaatuu pienimmästäkin kosketuksesta, ja toivoo videotarkistusta.

Tämän jälkeen tuomarilla on paha paikka arpoa, miten mahdollinen kosketus vaikuttaa tilanteeseen. Jos sellainen on sattunut, se on helppo todeta videolta, vaikka jokainen vähääkään pelannut tietää, ettei hipaisukosketus vaikuta peliin mitenkään.

Ehkä VAR ei toimikaan ihan kuten pitäisi? Se jättää edelleen todella paljon tulkinnanvaraa. Jossakin tilanteissa se kääntyy taatusti itseään vastaan.

>>>>>>> Stashed changes