Voihan Venäjä!

WADA, eli Maailman Antidopingliitto, oli kovana Venäjää kohtaan. Jatkuvasta systemaattisesta dopingista ja Venäjän kansallisen antidopingtoimikunnan valvontaraporttien tulosten sabotoinnista johtuen, Venäjä on asetettu neljän vuoden kilpailukieltoon.

WADA:lle toimitettuja tuloksia ja raportteja on järjestelmällisesti manipuloitu sen jälkeen, kun 2018 Rusada, Venäjän oma valvontatoimikunta, sai toimilupansa takaisin edellisen rangaistuksen jälkeen.

Kielto ei tosin koske ensi kesän jalkapallon EM-kilpailuita, minne Venäjä tiensä on selvittänyt. Venäjä on myös yksi useista kisajärjestäjistä.

Muuten kielto koskeen kaikkia WADA:n alaisia lajiliittoja.

Dopingin valtamaa

Ensi kesän Olympialaiset Tokiossa jäänevät venäläisurheilijoilta torsoksi. Kuten kaksi vuotta sitten Pyeongchangin talvikisoissa, puhtaaksi todistetut venäläisurheilijat saavat kuitenkin osallistua Olympialaisiin, oman uuden nimen alaisuudessa.

Ratkaisu on todella kova, mutta jotakin on tehtävä. Venäjä maana on yksi dopingin käytön valtamaita, missä lääketieteellä on aina ollut osa urheilussa. Urheilu kun on yksi näkyvä tapa olla maailmassa johtava maa, niin sitä voi käyttää hyväkseen valtiojohtajien keskinäisissä pullistelukisoissa.

Kultainen kädenpuristus

Douppaavia urheilijoita löytyy joka maasta. Erona Venäjän ja monen muun maan välillä on valtiotasoinen ohjelma. Monet kiinnijääneistä urheilijoista ovat tehneet ratkaisun itse, mutta Venäjän kohdalla maan urheilujohto valtion jonkinasteisella kultaisella kädenpuristuksella sen sallii. Urheilijan näkökannalta oman maan jääminen pois on varmasti iso kolaus, ja vaikka pystyisitkin todistamaan itsesi puhtaaksi ja systemaattisen dopingin ulkopuoliseksi urheilijaksi, ei ole sama edustaa maataan ilman kansallislaulua ja virallista edustusasua.

Huijareita on urheilussa aika, mutta Venäjäkin voi jättää jatkossa tämän likaisen päätöksen urheilijalle itselleen, eikä tehdä päätöstä heidän puolestaan.