Vepsu aloittaa kotikentällä

Jalkapallon miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. Kaudella 2020 pelataan kaksinkertainen runkosarja, jonka päätteeksi sarja jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Kahdentoista joukkueen sarjassa tämä tarkoittaa, että kuusi joukkuetta pelaa noususta Liigaan, kun taas kuusi viimeistä karsii Kakkoseen.

Sarjajärjestelmä on kokenut ison muutoksen. Runkosarjan jälkeen pelataan loppusarjoja ja pudotuspelejä. Liigakarsintaan voi päästä sijoilta 2.-4., kun taas vastaavasti alasarjan kolme viimeistä putoaa Kakkoseen.

Mielenkiintoa riittää. Joukkuemäärän nosto kymmenestä kahteentoista on hyvä asia. Ykkönen oli aiemmin paikka, jonne oli vaikea nousta, mutta sieltä oli helppo tulla alas.

Vepsu vahvoilla

Ykkösessä pelaa myös viime kaudella Liigasta pudonnut Vaasan Palloseura. Vepsu avaa kautensa porilaista Musan Salamaa vastaan 18. huhtikuuta. Runkosarja päättyy Mikkelin Palloilijoiden vieraana 29. elokuuta.

Joukkueiden voimasuhteita haetaan ennen kauden alkua Suomen Cupin peleistä. VPS ja AC Oulu pelasivat juuri vauhdikkaan tasurin 2-2. Tuon perusteella Vepsulla on kasassa ylemmän loppusarjan porukka. Kädet vain ristiin, että Steven Morrissey saa pelata ehjän sarjakauden.

Vepsun kanssa samaan yläsarjaan lienevät matkalla KPV, Jaro, KTP ja AC Oulu. Jätetään yksi paikka auki, tiedä vaikka SJK Akatemia olisi tuossa joukossa.

Pohjanmaan joukkueet tuntuvat suosikeilta. Ykkösen sarjakaudet ovat aina tarjonneet yllätyksiä. Minkälaisen jengin saa kasaan esimerkiksi Gnistan? Pääkaupunkiseudulta löytyy paljon futaajia, jotka eivät landelle lähde, vaan suuntaavat Gnistaniin. Ykkönen on näistä monelle viimeinen näyteikkuna ylöspäin.

Voittajalla suora nousu

Ylemmän jatkosarjan päätyttyä voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan kaudeksi 2021. Toinen nousija haetaan pidemmän kaavan kautta. Sijoille 3. ja 4. sijoittuneet joukkueet pelaavat ensin yksiosaisen karsintaottelun. Voittaja etenee karsinnan toiseen vaiheeseen.

Karsinnan toisessa vaiheessa jatkosarjan toiseksi sijoittunut pelaa karsintaottelun ensimmäisen karsintaottelun voittajaa vastaan. Vasta tämän jälkeen voittaja etenee Veikkausliigan kaksiosaiseen nousukarsintaan.

Sekavaa, mutta samalla selkeää. Peukut Vepsulle!