Vaasa on futiskaupunki

Kuukauden kestänyt MM-jalkapallo saatiin viikonvaihteessa päätökseen. Kisoista muodostui lopulta eurooppalaisten näytös, sillä mitalipeleissä ei muita maita nähty.

Jo etukäteen mestarisuosikkeihin lukeutunut Ranska jyräsi konemaisuudellaan voittoon ennen jatkoaikapelien väsyttämää Kroatiaa. Pronssipelissä juhli Belgia Englannin kustannuksella.

MM-kulta on Ranskan futishistorian toinen. Les Bleus voitti edellisen mestaruutensa kotikisoissaan kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin Ranskan kapteenina pelannut Didier Deschamps valmensi joukkuetta.

Samaan saavutukseen ovat yltäneet ainoastaan Brasilian Mario Zagallo ja Länsi-Saksaa edustanut Keisari, Franz Beckenbauer.

Venäjän kisat muistetaan myös videotuomaroinnista. VAR on tullut jäädäkseen. Monta rankkua, paitsiota ja taklausta oli tuomarin helppo todeta jälkikäteen videolta.

Loppuottelussa puhetta aiheutti Ranskalle tuomittu rangaistuspotku. Argentiinalainen tuomari oli kovan paikan edessä osoittaessaan videotarkistuksen jälkeen pallon yhteentoista metriin.

Tuomio oli varmasti oikea. Kaikeksi onneksi se ei ratkaissut peliä. Suuntaa se toki näytti.

451 maalia, neljä Mestarien liigaa ja ja saman verran Kultaisia palloja. Real Madridia yhdeksän pelikautta edustanut Ronaldo yllätti futiskansan vaihtamalla seuraa.

Uusi koti löytyy nyt Italiasta. Juventus latoi pöytään 105 miljoonaa euroa, ja korotti ”Rontun” palkkaa yhdeksällä miljoonalla.

Tiedä sitten, oliko tuo palkkakuopasta nousu tärkein syy siirrolle. Parasta liksaa nostavat muuten Barcelonan Messi (40 miljoonaa) ja Pariisin Neymar (36 miljoonaa). Ronaldo on listan kolmas kolmenkymmenen miltsin tienesteillä.

Jalkapallo näkyy hienosti vaasalaisessa torikuvassakin. Heinäkuun alussa pelattiin kaupungissamme perinteinen Wasa Football Cup, joka toi aivan nuorimmat juniorit keskelle toria kesyttämään kuningas jalkapalloa. Viheriöt jätettiin paikalleen, ja nyt ne palvelevat EM-lopputurnausta.

Alle 19-vuotiaiden jalkapallon EM-lopputurnaus alkoivat maanantaina Vaasassa. Kahdeksan maan huippujuniorit ovat kahden viikon ajan näytillä Pohjanmaalla.

Näissä kisoissa on mahdollisuus nähdä tulevaisuuden huipputähtiä, vaikka aivan kaikkia pelaajia eivät seurajoukkueet näihin pippaloihin päästäneet.

Suomen osalta se tarkoitti ykköshyökkääjämme Marcus Forssin jäämistä Brentfordin harjoitusleirille. Seuroilla on tähän mahdollisuus, ja nyt kävi näin. Englannilta puuttuu muun muassa yksi tämän ikäluokan kirkkaimmista tähdistä, Ryan Sessegnon.

Suomi pelaa samassa lohkossa Italian, Norjan ja Portugalin kanssa. Maanantain avauspelissä kohdattiin Italia, ja pienen nukahduksen jälkeen ottelu hävittiin maalilla. Paikkoja meilläkin oli, mutta jonkun pitäisi panna ne pallot maaliin.

Lohkojen kaksi parasta maata etenevät välieriin. Suomen tavoitteena on olla vähintään lohkokolmonen, sillä sitä kautta on mahdollisuus edetä Puolan MM-kisoihin. Eli torstaina pitää voittaa Norja.