Urheiluseurat, force majeure

Koronaviruspandemia näkyy ja tuntuu jokaisen arjessa. Korona pitää meitä pihdeissä ainakin 13. toukokuuta asti, ja varmasti sen jälkeenkin. Korona on peruuttanut tai ainakin keskeyttänyt kaikki urheilutapahtumat ja sarjat.

Ikävä kyllä myös kaikki harjoitukset ovat pannassa. Tämän huomaa kotonakin, kun juniorit tuskailevat tekemisiään.

Miten käy urheiluseurojen, jotka ovat keränneet kausimaksut ennakkoon? Kaikki harrastukset jääkiekosta, jalkapalloon ja aina telinevoimisteluun käyvät vanhempien kukkarolle.

Työpaikkalomautukset ovat nyt perheissä arkipäivää, ja jo maksetut kausimaksut nousevat varmasti puheeksi. Toivon mukaan urheiluseurat ovat pohtineet omalta kantiltaan asiaa ja lähestyneet junioreiden vanhempia, miten tilanteessa nyt toimitaan. Näin on jo monessa seurassa toimittukin.

Kultainen keskitie

Helppoa se ei tule olemaan - voidaan puhua jopa force majeuresta, eli suomennettuna ylivoimaisesta esteestä tai tapahtumasta.

Olympiakomitea ja alueelliset urheilujärjestöt ovat ohjeistaneet, ettei kausimaksuja tarvitse palauttaa, ellei maksu ole kokonaan koronapandemian ajalta. Samoin sieltä toivotaan, että jatkossa urheiluseurat lisäisivät sääntöihinsä force majeuren. Sitä tuskin on siellä aikaisemmin edes kirjattuna ollut.

Ylivoimaisen esteen tärkein oikeusvaikutus on se, että siihen vetoamalla osapuoli voi kokonaan vetäytyä sopimuksesta tai saada lykkäystä velvoitteidensa täyttämiseen. Otetaan esimerkiksi juniorijalkapalloilu. Suomen Palloliitto kerää vuosittain pelaajalisenssit ja vakuutusmaksut siten, että uusi kausi alkaa aina 1. tammikuuta.

Samoin seurat keräävät ennen tuota omat seuralle tilitettävät maksunsa. Nämä ovat nyt monessa perheessä maksettuna ja seuratoiminta on jäissä. Toivottavasti ongelmaan löydetään kultainen keskitie. Pahin skenaario olisi, että harrastajamäärät eri urheilulajeissa putoaisivat.

Utriainen on poissa

Vaasalaisessa jalkapallossa vuosikymmenet vahvasti vaikuttanut Pekka Utriainen poistui keskuudestamme maaliskuun lopulla.

82-vuotiaana menehtynyt Utriainen edusti kotimaan viheriöillä Vaasan Palloseuraa ja Vasa IFK:ta. A-maajoukkueessa hän pelasi kahdesti vuonna 1963.

Pekka muistetaan vaasalaisen juniorijalkapallon vahvana kehittäjänä. Valmennustyössä hänellä oli omat visionsa ja aikaa kaikille. Pienimmillekin.