Tyhjät katsomot

Viime viikonvaihteessa ampumahiihdon Nove Meston -maailmancup ja maastohiihdon Holmenkollen jouduttiin kisaamaan koronaviruksen vuoksi tyhjin katsomoin.

Kansaa riitti silti Holmenkollenin maastoissa pilvin pimein. Muutama oli uhmannut järjestäjien ehdottamaa kieltoa ja vietti aikaansa katsomossa kisatapahtumia seuraten.

Ei sujunut Nove Meston -kisa ainakaan suomalaisittain suotuisissa tunnelmissa. Miesten pikakisassa Tero Seppälä ilahdutti kuitenkin suomaisia ampumahiihtofaneja sijoittumalla ensimmäisen kerran elämässään arvokisoissa kymmenen parhaan joukkoon, ollen puhtaalla ammunnalla peräti seitsemäs.

Naisten pikamatkalla Mari Eder ylsi myös yhteen uransa parhaista sijoituksista, ollen lähes puhtaalla ammunnalla neljäs. Naisten yhteislähdössä Tuulettaja uskalsi odottaa vihdoin Kaisa Mäkäräiseltä läpimurtoa, mutta seitsemättä sijaa paremmaksi ei Kaisakaan pystynyt. Makuulta tuli useita pummeja, mutta pystypaikat olivat puhtaat.

Kaisa alkaakin vähitellen olla siinä pisteessä, että kuluva kausi saattaa olla viimeinen. Tiedä sitten. Aika näyttää ja ensi viikonvaihteessa Kontiolahdella on jatkon kannalta suuri merkitys Mäkäräiselle.

Norjalaisten komennossa

Holmenkollenilla koettiin naisten 30 kilometrin matkalla melkoinen yllätys, kun Ruotsin pitkänhuiskea Frida Karlsson pesi loppukirissä Norjan ylpeyden ja voitosta voittoon hiihtäneen Therese Johaugin. Ruotsin Ebba Andersson oli kolmas ja paras suomalaisen Kerttu Niskanen seitsemäs.

Anne Kyllönenkin pesi Suomen ykköstykin ja yksin harjoittelevan Krista Pärmäkosken. Pärmäkoskelle kuluva kausi on ollut alavireinen ja ensi kaudeksi on ehdottomasti löydyttävä uutta puhtia ja pontta.

Olisiko yhteisharjoittelu norjalaisen mallin mukaan mitään? Pitkänhuiskeille vuonomaan naisille ei lyhytkasvuisempi Pärmäkoski tahdo oikein pärjätä.

Sumuisissa olosuhteissa sunnuntaina hiihdetty miesten 50 kilometriä eteni norjalaisten komennossa. Kiilaa tähän rintamaan pyrkivät lyömään sekä Venäjän Bolshunov, Iivo Niskanen että Italian Dario Cologna. Ei pysynyt Iivo kuitenkaan loppuun saakka voittotaistelussa mukana ja näin hänen suuri haaveensa Holmenkollenin 50 kilometrin voitosta jäi tällä kertaa saavuttamatta.

Harmillista Iivon puolesta. Bolshunov näytti Norjan Kruegerille loppukirissä närhen värkit.

Melkoinen tasoero

Jääkiekkoliigan runkosarjassa on Vaasan Sportilla pelaamatta vielä kaksi ottelua. Huomenna torstaina Kuparisaareen saapuu Sportin vieraaksi runkosarjan jo voittanut Oulun Kärpät. Se onkin vaasalaisille kauden toiseksi viimeinen ottelu, sillä sarja Sportin osalta päätyy jo lauantaina Jyväskylässä.

Seuraava liigaottelu vaasalaisilla onkin edessään vasta puolen vuoden kuluttua joskus syyskuussa. Harmillista, mutta totta. Sarja on suljettu, joten sarjajumbokaan ei siitä putoa. Urheilullisesti huono ratkaisu.

Jalkapalloliigassakin huonoin putoaa sarjaporrasta alemmaksi ja toiseksi viimeinen karsii paikastaan. Nyt alkavat siis kymmenen parhaan joukkueen väliset pudotuspelit ja taistelu Suomen mestaruudesta. Paras voittakoon mestaruuden. Kärpät, Tappara, Lukko, Ilves ja HIFK ovat vahvoja, vai ovatko?

Huomasitteko muuten, että jalkapallossa Ykköseen viime kauden jälkeen pudonnut Vaasan Palloseura pelasi viime lauantaina harjoitusottelun Turussa FC Interiä vastaan ja sai turpiin peräti 7-1. Melkoinen tasoero siis kahden sarjaportaan välillä.

Tuulettajan muistikuvan mukaan Inter oli viime vuoden sarjakakkonen. Melkoinen työsarja Palloseuralla onkin edessään, mikäli aikoo suorittaa nopean paluun takaisin pääsarjatasolle. Tässä vaiheessa se tuntuu utopistiselta.