Tour de Ski

Vuodenvaihteen seitsemän osakilpailun sarjasta Tour de Skistä Etelä-Tirolissa muodostui huippujännittävä, sillä sekä naisten että miesten sarjoissa ennen viimeistä etappia Alpe Cermisin laskettelurinteen huipulle kipuamista kolme parasta kilpailijaa olivat vain muutaman sekunnin päässä toisistaan.

Olikin mahtava seurata Johaugin, Jacobsenin, Neprjajevan, Kläbon, Bolshunovin ja Ustjugovin kipuamista jyrkkää rinnettä ylös päämääränään Alpe Germisin huippu.

Tuulettajaa ihmetytti, kun Ylelle kisaa selostava toimittaja Jussi Eskola puhui ”Juuhaugista”, kun taasen kommentaattorina toiminut Sami Jauhojärvi puhui ”Joohaugista”. Olisivat nyt nähneet sen verran vaivaa, että olisivat kysyneet Johaugilta itseltään, miten hän toivoo sukunimensä äännettävän.

Ai niin, mutta Jauhojärvihän kyräilee Johaugia. Eivät ole ilmeisesti välilöissä. Sama ääntäminen koskee myös toista norjalaista. ”Kleebo” vai ”Klääbo”?

Norjan juhlaa

Naiset aloittivat laskettelurinteen valloituksen. Olipa upeata katsella norjalaisten menoa. Johaug veti letkaa ja lähti heti rinteen alkupäässä omille teilleen. Vain Heidi Weng pystyi jotenkin Johaugin vauhdissa mukana. Muilla ei ollut sanan sijaa. Kuusi kertaa peräjälkeen norjalaiset ovat Tourin voittoa juhlineet.

Nyt oli jälleen Johaugin vuoro. Hieno esitys kauden eittämättömältä hiihtokuningattarelta. Harmi, että Krista Pärmäkoski joutui jättämään sairauden vuoksi kisatapahtumat väliin. Voittoon ei hänelläkään olisi kuitenkaan mitään mahdollisuutta.

Miesten kisasta odotettiin huomattavasti tiukempaa ja mielenkiintoisempaa kuin naisten kamppailusta. Eikä siinä petyttykään. Norjalaisten ja venäläisten keskinäinen taistelu oli kutkuttava. Kläbo joutui taistelemaan venäläiskolmikkoa ja omiaan vastaan. Niskaseltakin Tuulettaja odotti yllätystä.

Rakettimies Kläbo jotui kuitenkin antamaan jyrkänteellä periksi. Ei jaksanut punnertaa, joten Bolshunov nappai itselleen Tourin kokonaisvoiton, vaikka norjalaiset ottivatkin viimeisellä etapilla kaksoisvoiton, Niskanen oli pettymys. Hän oli kokonaiskisassa vasta kymmenes.

Taistelu jatkuu

Vaasan Sport onnistui viime perjantaina Saimaan Pallon kustannuksella katkaisemaan kolmen ottelun tappioputkensa. Samalla joukkue nousi sarjataulukossa 35 pelatun ottelun jälkeen pykälän ylemmäksi ja on nyt liigassa toiseksi viimeisenä. Jumbosijaa pitää hallussaan Turun Palloseura.

Viimeiseen pudotuspelipaikkaan eli kymmenenteen sijaan on matkaa yhdeksän pistettä. Tuota kymmenettä sijaa pitää hallussaan Kalevan Pallo Kuopiosta, jolla on takana saman verran pelattuja otteluita kuin Sportilla. Taistelu siis jatkuu. Mikään ei ole muuttunut, vaikka valmentajaa vaihdettiin. On sentään, sillä jumbosija on vaihtunut toiseksi viimeiseksi ja Dufvan sopimusta on jatkettu vuodella.

Pelaamatta runkosarjassa on siis vielä peräti 25 ottelua ja jaossa 75 sarjapistettä. Se täytyy kuitenkin muistaa, että lähes jokaisella joukkueella on vielä pelaamatta tuo sama määrä otteluita.

Sport kohtaa juuri tänään Kuparisaaressa sarjakakkosen Tampereen Tapparan, joten pistetili ei ainakaan kovin helpolla kasva. Mutta ei hätää. Sarja on suljettu eikä siitä voi pudota. Jalkapalloliigassa Sportin tämänhetkinen sarjasijoitus merkitsisi karsijan paikkaa.