Syvässä päässä

Vaasan Palloseura kyntää nyt syvällä. Veikkausliigassa on kahdeksan peliä potkittu ja raitapaidat ovat vieläkin voitoitta.

Maanantaina piti suunnan kääntyä, mutta nyt ei saatu edes tasapeliä. Kovasta yrityksestä huolimatta rovaniemeläiset olivat maalin verran parempia.

Päävalmentaja Petri Vuorisen on saatava kurssi pikaisesti käännettyä. Sarjan kärkeen ei ole tässä vaiheessa matkaa kuin kymmenen pinnaa. Seuraava mahdollisuus on sunnuntaina, kun Vepsu vierailee Maarianhaminassa. Helppoa ei ole sielläkään, sillä MIFK kylvetti juuri Vepsun liigacupista ulos.

Talous kuralla

Pelillisesti tärkeämpää taitaa kuitenkin olla joukkueen taloustilanne. Viime viikolla VPS nousi ikäviin otsikoihin. Edellinen tilikausi päättyi reilun sadantuhannen euron voittoon. Nyt tilitappioksi kirjattiin rahoituskulujen jälkeen miinusta 446 622 euroa.

Kun luvut tulivat julki, aivan ensimmäisenä tuli ikävä Eero Karhumäkeä. Tarkan euron Eero, nosti Vepsun edellisen kerran talousahdingosta kuiville.

Varmasti nykyinen seurajohto tekee voitavansa, jotta Vaasan Palloseura pysyy jatkossakin liigakartalla. Uuden stadionin piti olla suuri mahdollisuus, jolla nostaa liikevaihtoa, mutta nyt ei ole näin käynyt. Käytäntö on ollut jotain aivan muuta.

Tuntuu pahalta, jos Palloseuran rahat ovat jo toukokuussa loppu. Hallituksen puheenjohtaja Riku Asukas totesi talouslukuja läpikäydessään, että laskut ja palkat on maksettu ajallaan. Joskus on ollut päivän tai kahden viive.

Urheiluseuroissa - lajissa kuin lajissa - rahojen käydessä vähiin priorisoidaan taloon tulleet laskut. Jos kassakirstu on tyhjä, jää ensimmäisenä rästiin laskut, joista ei joudu heti protestilistalle.

Seuraavaksi jätetään maksamatta muut laskut, sekä tilitykset verottajalle ja vakuutusyhtiöille. Viimeisessä vaiheessa jäävät pelaajat ja seuran organisaatio palkoitta.

Toivottavasti tähän ei jouduta. Esimerkkitapauksia löytyy aika läheltäkin.

Osakeannista apua

Vaasan Palloseura heitti ensimmäisen pelastusrenkaansa jo helmikuun lopussa. Seura haluaa laajentaa omistuspohjaansa, tervehdyttää talouttaan ja ottaa askeleita kohti uusia kehityspolkuja osakeannin avulla.

Uusia osakkeita on tarjolla 2 125 kappaletta. Osakkeiden aiempi lukumäärä oli 6 025, joten jaettava omistusosuus on 26 prosenttia, jos kaikki uudet osakkeet merkitään.

Yhden osakkeen hinta on sata euroa. Jos osakeanti merkattaisiin täyteen, sillä kertyisi rahaa 212 500 euroa.

Eihän tuo ole puoliakaan viime kauden tappioluvuista.

Vaasan Palloseuralla on maineikas historia suomalaisessa jalkapallossa. Seura viettää tänä vuonna 95-vuotisjuhlia. Onnittelut seuralle, työnne urheilun ja jalkapallon parissa on liikuttanut jo monta sukupolvea vaasalaisia. Ja liikuttaa jatkossakin.