Suomifutiksen synkkä vuosi

Suomen jalkapallomaajoukkueen vuosi oli ehkä heikoin ikinä. Maajoukkue ei voittanut yhtään ottelua karsinnoissa, ranking putosi sadan huonommalle puolelle, ja joukkueen isoin nimi, Roman Eremenko kärähti kokaiinin käytöstä.

Eipä ole paljoa kerrottavaa jalkapallovuodesta 2016, mitä maajoukkueeseen tulee.

Yksi pieni valonpilkahdus on suomalaisesta jalkapallosta kuitenkin eetterissä. Simon Skrabbin tekemä maali on nimittäin FIFAn Puskas Award -listalla, kauden kymmenen komeimman maalin listalla.

Näistä maaleista yksi valitaan kauden päätteeksi, ja palkitaan entisen maalitykin, Ference Puskas’n nimeä kantavalla palkinnolla. Skrabb on kovassa seurassa, sillä eräät Lionel Messi, Neymar ja Hal Robson-Kanu ovat muiden joukossa palkintoa kyttäämässä.

Skrabb teki maalinsa kantapäällä rangaistusalueen rajalta, hieman taakse jääneestä keskityksestä. Kuulostaa aika tavanomaiselta, mutta Skrabb heittäytyi eteenpäin ja potkaisi vaakalennossa ollessaan palloa selkänsä takaa, ja upotti pelivälineen aivan yläriman alle.

Pitkä panna. Sitten se Eremenko... Voi Roman mitä teit. Vielä hyvässä iässä ja mahdollisuuksia tehdä itselle laadukas ura monessa Euroopan suursarjassa, ja sinä pilaat sen kokaiinilla.

Kyseessä ei ole vain kielletty aine doping-listalla, mutta myös laiton huumausaine. Kaksi vuotta kilpailukieltoa uran tässä vaiheessa on todella paha asia, sillä yli kolmekymppisille ei huippupaikkoja enää löydy, etenkään, kun on ollut kaksi vuotta otteluitta.

Kultapoika Kontinen. Jarkko Niemisen uran päätyttyä arveltiin suomalaisen Tenniksen olevan unholassa. Toisin kävi.

Henri Kontinen pelasi koko vuoden upeaa tennistä, ja yhdessä nelinpelikumppaninsa John Peersin kanssa Kontinen voitti ATP World Tour finaalin, unohtamatta kesän sekanelinpelin Wimbledon-voittoa Heather Watsonin kanssa.

Vaikka Jarkko Nieminen on ylivoimaisesti Suomen tennisykkönen, hän ei valitettavasti urallaan voittanut juuri mitään. Kontisen erikoistuttua nelinpeliin, on vihdoin suomalaiseen tennikseen löytynyt voittaja.

Näin surkeana urheiluvuotena, Kontisen nimi löytyy varmasti tosi monen Vuoden Urheilijaa äänestävien lipukkeesta korkeimmalta. Ainakin pitäisi, sillä tennis on yksi maailman laajimmin levinneistä ja kilpailluimmista lajeista maailmassa.

Uimarit Vaasassa. Viikonloppuna nähtiin kovatasoisia uinteja Vaasan uimahallissa.

Ensinnäkin, Vaasan uimahalli sai kunnian olla näyttämönä neljänä päivänä, kun lyhyen radan SM-uinnit järjestettiin kaupungissa. Altaassa kisailivat lukuisat Suomen olympiaedustajat, maailmanmestari Hanna-Maria Seppälä ja MM-pronssimitalisti Matti Mattsson etunenässä. Hieno kunnia Vaasalle, ja hyvin kisat järjestettiinkin.

Kun puitteet ja tekijät ovat kunnossa, ei ihme, että Vaasassa nähdään jatkossakin, lajeista riippumatta, loistavia urheilutapahtumia. Kunhan vaan se palloiluhalli vielä saataisiin kaupunkiin.