Suomi maailmanmestariksi

Kuka olisi ennen jääkiekon MM-kisoja uskonut, että Suomen Leijonat pystyvät kukistamaan Slovakiassa kaksi kertaa Kanadan sekä kerran Ruotsin ja Venäjän. Lopuksi Leijonat nappasivat himoitun maailmanmestaruuden.

Voittojoukkue koostui kahdeksastatoista ensikertalaisesta ja lähinnä Euroopan sarjoissa tahkoavista pelaajista. NHL-pelaajat loistivat poissaoloillaan Suomen miehistöstä, toisin kuin Kanadalta. Olisi mielenkiintoista tietää, miksi niin moni suomalaisista taalamiljonääreistä kieltäytyi kunniasta.

Oliko heillä pätevä syy vai eivätkö kemiat käyneet yhteen päävalmentajan ajatusten kanssa? Kaikesta huolimatta Jukka Jalonen totesi kisojen jälkeen, että NHL-pelaajia tarvitaan vastaisuudessa Suomenkin joukkueessa.

Voitto-osumat voimalla

Leijonajoukkue pelasi todella hyvät kisat. Etenkin lempääläislähtöisen Marko Anttilan ja rapakon takaa saapuneen maalivahti Kevin Lankisen edesottamukset jäivät Tuulettajan mieleen.

Mörkö-Marko ratkaisi kaksi viimeistä ottelua maaleillaan ja Lankinen oli kuin muuri. Jokereissa pelaava isokokoinen Anttila oli alati vaarallinen ja survoi väellä ja voimalla voitto-osumat ratkaisevissa koitoksissa.

Samalla kaikkien pelaajien lompakko kasvoi melkoisella summalla. Kansainvälinen liitto oli luvannut kultamitalijoukkueelle 675 000 euron bonuksen, josta jokainen pelaaja sai 27 000 euroa. Hopeamitalista olisi saanut 12 000 euroa, pronssista 8 000 euroa ja neljännestä sijasta 5 000 euroa.

Bonuksesta pääsi osalliseksi myös Vaasan Sportissa pelaava Joel Kiviranta. Nähtäväksi jää, jatkuuko miehen ura alkavana sarjakautena vaasalaisseurassa. Ottajia varmasti olisi muuallakin. Kaikkihan on neuvoteltavissa uudelleen, ja rahalla siitä selviää.

Ei kahta ilman kolmatta

Kaksi aikaisempaa Suomen maailmanmestaruutta sai seurakseen kolmannen. Bratislavasta on tullut Suomen Leijonille kultaluola, sillä edellinenkin mestaruus tuli Jalosen johdolla Slovakian pääkaupungista. Ensimmäinen mestaruus hankittiin ruotsalaisvalmentajan komennossa.

Viikonvaihde oli juhla-aikaa myös kauhajokiselle Karhubasketille. Joukkue nappasi toisen perättäisen koripallon Suomen mestaruuden. Helpolla ei mestaruus kuitenkaan irronnut, sillä Kouvolan Kouvot antoi tasaväkisen vastuksen neljännessä finaaliottelussa.

Koripallovaltikka on nyt Etelä-Pohjanmaalla, mikä harmittaa monia etelän joukkueita. Ainakin yksi niistä kokoaa parhaillaan vahvaa joukkuetta tulevaksi sarjakaudeksi.

Vaasan Palloseuralla ei mene hyvin. Joukkue kärsi sunnuntaina tappion Maarianhaminassa ja on sarjassa toiseksi viimeisenä. Joukkuetta pyörittävä yhtiö teki viime sarjakaudelta tappiota 450 000 euroa, ja yhtiön toimitusjohtaja otti loparit.

Miten tästä kaikesta selvitään, sekin jää nähtäväksi. Seuraava kotiottelu on vasta juhannusviikolla, jolloin vastustajaksi tulee kaimaseura Kuopiosta.