Seinäjoki saa ajaa kahdet Kunkkarit

Suomenhevosten Kuninkuusravit on raviurheilun päätapahtuma maassamme, jossa arvostetuista kuninkaallisten titteleistä on kilpailtu vuodesta 1924 alkaen. Kuninkuusravien järjestämistä ovat horjuttaneet maailmansota, maailmanpula ja nyt viimeiseksi palloamme pyyhkivä kulkutauti.

Keväällä näytti pahalta, sillä Kuninkuusravit, lajiniilojen kesken kunkkarit, olivat jopa järjestämisvaarassa. Järki voitti ja titteleistä olisi ajettu vaikka tyhjille katsomoille. Koronarajoitusten asteittainen purkaminen elokuun alusta sallii ottaa tapahtumaan tuhannen hengen yleisön. Lauantain ja sunnuntain pääsyliput myytiin loppuun alta tunnissa.

Kuninkuusravien lähes satavuotinen historia hakee vertaistansa urheilulajista katsomatta. Jokainen, vaikka ei lajia edes seuraa, muistaa heti jonkun kuninkaallisen hevosen. Viesker ja Vekseli seppelöitiin aikanaan viidesti, Patrik neljästi.

Seinäjoki näyttämönä

Seinäjoen ravikeskus on Kuninkuusravien näyttämönä 31.7.-2.8. Poikkeustilanteen vuoksi seinäjokisia potkaisi onni oikein kahdesti. Suomen Hippos päätti pikakokouksessaan, että vuoden 2021 ravit järjestetään myös Seinäjoella. Toivon mukaan silloin ajetaan kilpaa kymmentuhatpäisen yleisömeren edessä.

Seinäjoella on järjestetty Kuninkuusravit aiemmin jo seitsemän kertaa. Edelliset ajettiin vuonna 2005, jolloin kuninkaallisiksi kruunattiin Santeri Dahlia ja Milia. Virallinen yleisömäärä noissa kunkkareissa oli 57 728.

Kuninkuustitteleistä kilpailee kaksitoista oria ja kaksitoista tammaa. Voittaja on kolmen juostavan matkan pienimmän yhteisajan saanut hevonen. Osallistujat kuninkuuskilpaan on valittu. Oriiden puolella ei valinnoista syntynyt suukopua, mutta tammojen puolella viimeiset valinnat olivat lähinnä makuasia.

Kotiradalla vahva edustus

Pohjanmaan oman hevoset ovat vahvasti edustettuina. Oriiden puolella Hannu Hietasen valmentama Joriini on löytänyt voittoputken ja pystyy haastamaan kisan ykkössuosikiksi nousseen Evartin.

Ravihevosten kasvatus on pitkäjänteistä työtä. Ylistarolainen Kalle Korkiavuori osti vuonna 1962 tamman nimeltä Aavetar ja Joriini on monen sukupolven takaa hänen kotikasvattejaan. Kalle katselee nämä kunkkarit ylistarolaisessa hoivakodissa. Tulisiko Seinäjoelta peräti kruunu hänen kasvatustyölleen?

Ravikuningatarkilpailuun valituista tammoista peräti viisi on kotiradan hevosia. Ravikuningatar vuosimallia 2018 Akaasia, kahdesti toiseksi tullut Sävel-Taika sekä lapualaiskolmikko Lakan Leija, Ryti-Tyttö ja Taksvenla ovat kaikki Pohjanmaalta. Suurin suosikki kuningattareksi on tammalähdöissä tänä vuonna juhlinut Antti Tupamäen Hetviina.

Ravivihjeitä ei palstoillamme aikaisemmin ole ollut, mutta tehdäänpä poikkeus. Kokonaiskilpailun kolme parasta oria ovat Tähen Toivomus, Evartti ja Joriini. Tammoissa järjestys on Hetviina, Sävel-Taika ja Virin Camilla. Pelionnea!