Saksasta 14 mitalia

Ei se Saksa niin paska maa olekaan. Berliinissä kisattiin suomalaisittain penkin alle menneiden yleisurheilun EM-kisojen jälkeen parayleisurheilun EM-kisat. Kotiin oli tuomisina neljätoista mitalia, joista peräti kahdeksan kultaista.

Ykkösurheiljamme lunastivat odotukset kauden päätähtäimessään. Kaikki venyivät kauden aikaisemmista tuloksistaan. Näillä näytöillä Suomi on kirkkaasti Pohjoismaiden paras. Euroopan huipulle on kuitenkin matkaa, sillä suomalaiset ovat keskittyneet vain tiettyihin lajeihin.

Tähti on tähti. Kolme kultamitalia ja yksi hopea. Suomen joukkueen johtotähtenä loisti Leo-Pekka Tähti. Satasen ja kahdensadan metrin pikamatkoja vuosia hallinnut Tähti otti tietoisen riskin ja panosti myös pidemmille matkoille. Riskinotto kannatti, ja tästä on hyvä jatkaa kohti Tokion olympialaisia. Välissä on vielä ensi vuonna Dubain MM-kisat. Toivottavaa olisi, että Leo-Pekka Tähden menestyksestä ammennettaisiin valmennuksellista tietotaitoa myös vammattomien yleisurheilussa.

Tähden neljän mitalin lisäksi podiumilla tuulettivat keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen, ratakelaajat Henry Manni ja Amanda Kotaja, ja Ronja Oja näkövammaisten 100 metrin juoksussa.

Twiitti kantoi kauas. Somen voima on ihmeellinen. Ronja Oja kirjoitti Twitter-tilillään parayleisurheilun tasa-arvosta. Urheiluliitto vaati häneltä 900 euron omavastuuosuuden, jos hän ei olisi saanut kisoista

mitalia. Urheiluliitolla on ollut vastaava omavastuukäytäntö mukaan vuoden 2011 MM-kisojen jälkeen. Nyt se kuitenkin pulpahti kunnolla julkisuuteen. Käytäntöä kritisoitiin, sillä muutama viikko aiemmin vammattomien yleisurheilijoiden EM-kisoissa suomalaisurheilijoilla ei ollut maksettavana omavastuuta lainkaan.

Ojan twiitti levisi pitkälle ja kantaa ottivat muun muassa urheiluministeri Sampo Terho ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä, joka otti asian heti selvitykseensä.

Urheiluliitolla on ollut vastaava omavastuukäytäntö aiemminkin. Nyt se kuitenkin nousi kunnolla esille.

Varmasti asiaan tulee nyt muutos, sillä muutama viikko aiemmin vammattomien yleisurheilijoiden EM-kisoissa suomalaisurheilijoilla ei ollut vastaavaa mitalitakuuta. Olisi muuten tullut liitolle halvaksi se reissu, koska Suomi jäi tyystin mitaleitta.