Rangaistaanko Vaasaa?

Tässä vaiheessa ei kiinnostaisi lukea enää yhtään uutista, ei kuulla keskusteluja, ja vielä vähemmän kirjoittaa koronasta. Mutta valitettavasti nyt on taas pakko.

Vaasasta tuli Suomen Korona-pääkaupunki syys-lokakuun vaihteessa. Kaupunkiin tulleet tuhannet ja tuhannet uudet ja uusvanhat asukkaat toivat mukanaan ison tartuntaryppään, ja sen jälkimainingeissa mennään edelleen.

Ainakin yhdellä mittarilla. Viranomaisten ilmaantuvuusluku kertoo tämän hetkisen tilanteen, mutta kahden viikon ajanjakson lukemien perusteella, ja siihen pitää lisätä vielä testien tuloksien saaminen, eli muutama päivä. Mitattava aika on siis yli kolme viikkoa.

Silti tuon yhden ainoan luvun perusteella ollaan huhupuheiden mukaan laittamassa kaikki joukkueurheilut Pohjanmaalla tauolle marraskuun loppuun asti. Kummallista tässä on se, että viimeisen reilun viikon aikana Vaasassa ovat tartunnat päiväkohtaisesti jääneet alle kymmeneen.

Vaasan luku alhaisempi

Menee siis vielä noin viikko tai kaksi, tuo ilmaantuvuusluku on pudonnut niin alas, että Vaasa on todennäköisesti koko maan keskiarvoakin alempana.

Varmaa on, että jos ja kun viranomaiset laittavat tiukemmat kiellot Vaasan seudulle voimaan, viikon kuluttua on turha toivoa, että rajoituksia höllennettäisiin.

Suomen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 270. Vaasan luku viimeisen viikon ajalta on tätä hyvin paljon alhaisempi. Puhutaan suurin piirtein luvusta alle 50.

Muualla Suomessa saadaan järjestää tapahtumia ja ottaa yleisöä tapahtumiin, vaikka tällä ja viime viikolla Vaasassa ollaan paljon paremmissa lukemissa kuin monissa Suomen maakunnissa.

Rankaiseminen absurdia

Tämä tarkoittaisi sitä, että mikään Vaasan seudun joukkue ei saisi pelata, ei harjoitella, ei mitään. Se voisi tarkoittaa jopa koko kauden peruuntumista. Harrastuspohjaisissa lajeissa se ei olisi kuitenkaan katastrofi, mutta etenkin Vaasan Sportin kohdalla voi koko kausi päättyä ennen yhdenkään kotiottelun pelaamista.

Sport on pelannut mainiosti vieraskentillä, mutta kauaa ei Sport voi näinkään jatkaa. Sisään tulevaa rahaa ottelutuotoista ei ole, mutta rahaa kuluu jatkuvaan reissaamiseen, eivätkä harjoitusvuorotkaan ole ilmaisia. Tyhjille katsomoille pelaaminen maksaa sekin.

Toivotaan, että viranomaisilla olisi järki päässä tässä tilanteessa, eikä ylenpalttisia varotoimenpiteitä laiteta toimeen. Syytä ei nimittäin ole.

Pian kuukauden takaisesta tilanteesta edelleen rankaiseminen olisi absurdia.