Pissat on housussa

Ja niin koitti taas arki Vaasassa. Sport aloitti tyhjennysmyynnit pistämällä lihoiksi ylivoimaisesti parhaan pelaajansa, hyökkääjä Chris DeSousan.

Kanadalainen DeSousa oli viime kuukauden ajan yksi koko Liigan parhaista pelaajista, ja ilman häntä Sport olisi ollut huonoakin huonompi. Uusi osoite löytyi Ruotsista.

Tyhjennysmyynnit ovat suljetun liigan peräpukamat. Jos kausi menee penkin alle, voidaan surutta myydä kaikki kalliit pelaajat pois, pelailla loput kaudesta ilman minkäänlaista panosta ja kirjaimellisesti pyllistää yhteistyökumppaneille ja maksaville asiakkaille.

Säästyyhän siinä rahaa, kun pelaajien palkkakulut pienenevät, mutta samalla varmasti romahtaa asiakkaiden sisääntuoma raha. Vähemmän katsojia, vähemmän lipputuloja, vähemmän myyntituloja. Suurin tappio on seuran ja lajin uskottavuus.

Suljettu Liiga antaa tähän mahdollisuuden. Missään yritysmaailmassa ei voi samalla tavalla heittää hanskoja tiskiin, ja jatkaa seuraavalla tilikaudella kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Normaalissa yritystoiminnassa olisi lappu luukulla hyvin nopeasti. Vaikka tyhjennysmyynneille löytyy puolestapuhujiakin, ei kukaan oikeasti niistä pidä.

Kirvelyä ja palelua

Pian on odotettavissa lisää lähteviä pelaajia. Sopimus ensi kaudelle ei takaa sitä, että pelaaja pelaa kauden loppuun Sportissa. Pelaajia voidaan vuokrata loppukaudeksi toiseen seuraan, ja ensi kaudella taas on päällä punainen kotkapaita.

Ne pelaajat kenen sopimus loppuu tähän kauteen, nähtäneen pikapuoliin uudessa osoitteessa. Sport on sarjassa viimeisenä, ja jos ei ihmeitä tapahdu, se on viimeisenä myös kauden päättyessä. Tyhjennysmyynnit alkavat pian myös Mikkelissä, ehkä myös Lahdessa ja Lappeenrannassa.

Liiga pitää saada auki, sillä jos huonolla johtamisella ja pelaamisella ei ole mitään jälkiseuraamuksia, niin tällainen pelleily tulee vain jatkumaan. Kun jatkuva pelaajakauppa ei mahdollista pitkäjänteistä rakentamista, Vaasassa valitettavasti tyhjennysmyynnit tulevat olemaan joka talvi arkipäivää.

Vaikka urheilutapahtumia markkinoidaan nimenomaan tapahtumina, urheilussa katsojalle tärkeintä on kilpaurheilun tuoma jännitys. Ilman urheilullista panosta pelattavien yksittäisten otteluiden lopputulos lämmittää hetken kuin housuun lirahtanut keltainen neste.

Kauaa se ei kuitenkaan lämmitä, sillä pian se vain kirvelee ja alkaa paleltamaan.