Pallo hallituksella, terveys vai talous?

Koko Suomi, mukaan lukien urheiluväki odotti maanantaina hallituksen ilmoitusta koronarajoitusten purkamisesta. Rajoitusten asteittainen purkaminen avaa monessa lajissa taas mahdollisuuden urheilun harrastamiseen.

Totaalinen harrastuskielto tuntui jokaisessa lapsiperheessä. Kaverit ja yhteiset joukkueurheiluharrastukset ovat tärkeitä asioita.

Opettajat ja oppilaat aloittavat koulunkäynnin 14. toukokuuta. Koulujen avaaminen toukokuun puolivälissä antoi ensimmäisen signaalin, että äärimmäinen poikkeustila olisi pian ohitse.

Kokoontumisrajoitus nousee kesäkuun alusta 50 henkeen, ja tämä mahdollistaa harrastustoiminnan jatkumisen.

Kaivattu päätös

Korona on aiheuttanut koko yhteiskunnan lisäksi suurta huolta niin suurille kuin pienillekin urheiluseuroille. Seuroissa odotettiin hallituksen linjauksia, sillä varsinkin junioreiden puolesta oli toivottu harrastustoiminnan uudelleen käynnistymistä.

Etäharjoittelu yksin ei välttämättä motivoi nuorta urheilijaa. Jalkapallon ykkösseura HJK on laskenut, että heidän junioreista on lähes tuhat pudonnut koronarajoitteiden aikana pois omatoimisista harjoitteista.

Urheiluseurat ottavat tilanteesta kopin välittömästi. Hienolta kuulostaa myös kaikkien urheilusarjojen avautuminen kesäkuusta alkaen.

Ravihevoset Ruotsiin?

Koronan taltuttamisessa täysin toista linjaa Suomen kanssa vetävä Ruotsi on urheilun osalta lähes pysähdyksissä, paitsi raviurheilun.

Kansankodissa ravataan joka ilta kahdet, välillä kolmetkin ravit. Tyhjille katsomoille tosin, sillä Ruotsissa yleisötapahtumat on rajattu alle viiteensataan henkeen.

Ruotsissa perusteltiin ravien jatkamista sillä, että se on työtä siinä missä muukin. Ja homma toimii hienosti, sillä Ruotsin raveja seurataan, ja pelataan ympäri maailman. Muita pelikohteitahan ei tällä hetkellä ole.

Ravimaailman arvostetuin sprintterikilpailu, Elitloppet ajetaan Tukholmassa toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Pääkilpailuun on kutsuttu mukaan jo kaksi suomalaista, ja kolmattakin kutsua odotellaan.

Koronakausi on vienyt Suomesta jo lukuisan joukon hevosia ja ammattivalmentajia ja -ohjastajia Ruotsiin. Tahti ehkä laantuu, jos ravikilpailut Suomessa - tyhjille katsomoille - aloitetaan myös kesäkuusta alkaen.

Muistetaan kuitenkin, että mennään joka asiassa terveys edellä. Armollista kevättä kaikille!