Oodi suurimmalle

Yhdysvalloissa pelattavan amerikkalaisen jalkapalloliigan NFL:n loppuottelu, Super Bowl pelattiin tuttuun tapaan helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina. Vaikka laji ei ole kovinkaan suuri Suomessa, on sen seuranta helpottunut joka vuosi.

Ottelu pelataan Suomen aikaa aamuyöllä, mutta siitä huolimatta aina vaan isompi joukko ihmisiä sitä Suomessakin seuraa suorana lähetyksenä.

Katsojamäärät ovat pienet, alle 100 000, mutta lajin kotimaassa USA:ssa sen katsojamäärät ovat järjettömät. Koko maan historiassa katsotuimmat TV-lähetykset ovat Super Bowl -otteluita.

Vain Apollo 11 kuulennon seuranta pystyy pistämään kampoihin vuotuiselle urheiluspektaakkelille.

Kiinnittää ruudun ääreen

Poliittiset tai ajankohtaiset uutislähetykset saavat katsojamääristä vain murusia.

O.J. Simpson takaa-ajo suorassa lähetyksessä, Richard Nixonin eropuhe, 9/11 ja muutamat muut tapahtumat ovat nekin kaukana Super Bowlin katsojamääristä. Viihdeohjelmista ja TV-sarjoista vain M.A.S.H:in ja Seinfeldin päätösjaksot ovat pistäneet kapuloita rattaisiin.

Super Bowl kerää joka vuosi yli 110 miljoonaa katsojaa. Edes presidentin ero tai terroristihyökkäys maahan ei kiinnitä ihmisiä samalla tavalla ruutujen ääreen.

Seuraava ottelu paras

Itse ottelussa lajin superstara Tom Brady teki sen taas. Voitti urallaan 7. mestaruuden Tampa Bayn riveissä. Poikkeukselliseksi 43-vuotiaan voitosta tekee sen, että hän pelasi ensimmäistä kauttaan muualla kuin vanhassa seurassaan, New England Patriotsissa.

Samalla 7. voitto tarkoittaa sitä, että yksikään joukkue ei ole voittanut yhtä montaa mestaruutta liigan historiassa kuin Brady on pelaajana. Hän on noin joka toisella kaudellaan pelannut loppuottelussa.

Lista hänen saavutuksistaan on käytännössä kaikilla mittareilla ylivoimainen. Hän on paljon suurempi mitä Gretzky oli jääkiekossa, Jordan koripallossa tai Messi jalkapallossa.

Vaikka NFL on varausvuorojen, palkkakattojen, tulontasauksien ja muiden rajoitteiden takia todella tasapuolinen, Brady menestyy joka vuosi.

Kun Bradylta kysyttiin ennen sunnuntain ottelua, mikä on hänen suosikki Super Bowl -voitoista. Vastaus kuului:

– Seuraava.

Jotkut ovat voittajia.