MM-pysti jää Eurooppaan

Tätä kirjoitettaessa olemme jalkapallon MM-kisoissa jo siinä vaiheessa, että mestaruus on enää neljän joukkueen kauppa. Kaikki neljä joukkuetta ovat Euroopasta, joten seuraavaan neljään vuoteen ei ole epäselvyyttä, missä jalkapallon valtikka majailee.

Viimeksi neljän kärki oli Euroopasta vuonna 2006, ja sitä ennen saadaan mennä aina vuoteen 1982 asti, ettei mitaliotteluissa nähty yhtään joukkuetta Euroopan ulkopuolelta. Vain kerran ovat MM-kisoissa kaikki mitalit menneet Euroopan ulkopuolelle, ja sekin tapahtui 1930.

Parhaassa tapauksessa saadaan MM-tilastoihin kokonaan uusi mestari. Ranskalla ja Englannilla on yksi mestaruus kummallakin, mutta Kroatia ja Belgia jahtaavat edelleen ensimmäistään.

Molemmat ovat olleet aiemminkin näin pitkällä turnauksessa. Kroatialla on yksi pronssi, mutta Belgia ei ole kertaakaan saanut mitalia jäätyään ainoassa mitaliottelussaan tappion myötä neljänneksi.

Neljän vuoden kuluttua kisat pelataan vielä samalla 32 joukkueen formaatilla, mutta 2026 joukkuemäärä nousee 48:aan.

Euroopan menestystä silmälläpitäen olisi oikeutettua, että Eurooppa saisi suhteessa enemmän joukkueita mukaan karsintojen kautta, mutta ei. Euroopan kiintiö nousee 13:sta 16:een, eli lisäys on vain kolme maata.

Afrikka saa lisäpaikkoja neljä eli yhteensä yhdeksän, Aasiasta mukana on jatkossa kuusi maata, Etelä-Amerikasta kuusi ja Oseanian paras pääsee jatkossa suoraan kisoihin, ei enää karsintojen kautta.

Taso ei varmasti kisoissa nouse, mutta uusi paikkajako ihmetyttää. Ainakin jos urheilullista puolta katsotaan. Iso syy, miksi paikkajako menee uusiksi näin eriskummallisella tavalla, on kuitenkin yksinkertainen. Raha.

Suomen tie kisoihin ei siis juuri helpotu, kun miettii, etteivät suurmaat Alankomaat tai Italia ole kisoissa mukana. Tähän vielä isoja menestyjämaita, kuten Tshekki, Turkki tai perinteisiä laatumaita Norjasta alkaen, niin ei Suomen kisalippuja varmasti voi leimata edes 2026.

Mutta, Suomi on mukana U19 EM-turnauksessa, joka alkaa pian Vaasassa ja myös Seinäjoella.

Vaasa on hoitanut asiansa mallikkaasti, sillä täällä pelataan enemmän otteluita: molemmat avauspäivän ottelut, kaksi kolmesta Suomen alkusarjaottelusta sekä molemmat välierät.

Finaali meni Seinäjoelle, mutta Vaasa on voittaja tässä kisassa. Lisäksi joukkueet, delegaatit, järjestäjät ynnä muut asuvat Vaasassa, joten taloudellisestikin kisat ovat kaupungillemme kuin pieni lottopotti.

On puhuttu, että Vaasaan jää enemmän rahaa, mitä stadionin rakentaminen aikanaan maksoi, joten ei voi muuta kuin kiittää päättäjiä, että stadion päätettiin rakentaa.

Ja loppuun on taas pakko todeta, miten mielenkiintoista oli katsoa SM-viikon tapahtumia Ylen kanavilta. Vaasalaismenestystäkin Vantaalta saatiin.