Mestaruutta puolustamassa

Laine, Puljujärvi, Aho.

Aika tuoreessa muistissa ovat jääkiekon nuorten MM-kisat viime vuodenvaihteesta. Suomihan otti kotikisoistaan neljännen nuorten maailmanmestaruuden. Draaman kaari oli upea.

Venäjä tasoitti finaalin seitsemän sekuntia ennen loppua. Pikkuleijonien niska ei kuitenkaan katkennut. Kasperi Kapanen ratkaisi ottelun heti jatkoerän alkuun. Kapasen ”vanhanaikainen” kuuluu nyt osana suomalaiseen kiekkohistoriaan.

Tapaninpäivänä Suomi lähtee puolustamaan mestaruutta. Alle kaksikymppisten kisat päättyvät tammikuun 5. päivänä pelattavaan finaaliin.

Kisaisäntänä toimii tällä kertaa kiekon syntymämaa Kanada. Turnaus pelataan kahdessa legendaarisessa kiekkokaupungissa, Montrealissa ja Torontossa.

Yökukkujille. Ainut harmi kotikatsomossa on se, että Yle Urheilun televisioimat matsit pelataan aikaeron vuoksi, NHL-otteluiden tapaan, yön pikkutunneilla. Toki alkulohkot sekä myös jotkut jatkopelin alkamisajankohdat ovat suomalaisten kiekkofanien kannalta mukavammissa ajankohdissa.

Suomi pelaa Montrealin lohkossa. Kyseinen alkulohko pelataan kokonaan eurooppalaisin joukkuein. Suomen lisäksi jatkopaikoista taistelevat Ruotsi, Tshekki, Sveitsi ja Tanska.

Leijonien kisa-avaus on Tshekkiä vastaan. Kiekko putoaa jäähän maanantain 26.12. ja tiistain 27.12. välisenä yönä kello 00.00 Suomen aikaa.

Kapteenit valittu. Viime vuoden kisoissa pelannut luottopakki Olli Juolevi oli luonteva valinta joukkueen kapteeniksi. Varakapteeneiksi nostettiin Vili Saarijärvi ja Kasper Björkqvist. Rutinoitunut kapteenisto oli voittamassa jo vuosi sitten nuorten maailmanmestaruutta.

Omaa paikkaansa joukkueessa hakee myös Vaasan Sportissa pelaava Robin Salo.

Minkälaisella ryhmällä Suomi sitten lähtee mestaruutta puolustamaan? Laineen, Puljun ja Ahon tyhjät ruudut ovat isoja reikiä. Hyökkääjien osalta paineet nostetaan HPK:ssa juuri loistaneeseen Kristian Vesalaiseen ja Kanadan junnusarjoissa kiekkoilevaan Eeli Tolvaseen.

Molemmat ovat voittavia pelaajia, sillä heillä on vyöllään U18-maailmanmestaruus viime keväältä. Tolvanen voitti kyseisten kisojen maalipörssin ja on ensi kesän NHL-varauksissa kärkikymmenikön nimiä.

Tutut kaukalot. Leijonien kisaryhmässä on tänä vuonna ennätysmäärä Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa pelaavia kiekkoilijoita. Tämä varmasti auttaa MM-kisoissa, kun pelit pelataan kapeammassa kaukalossa.

Helpolla ei joukkue kuitenkaan tule pääsemään. Isäntämaa Kanada antoi jo ensimmäisessä harjoitusottelussa myrskyvaroituksen. Suomi jäi jalkoihin numeroihin 5–0.

Piristysruiskeen ryhmälle voisi tuoda Jesse Puljujärven päästäminen kisajoukkueeseen. Ainut mutta on NHL-seura Edmonton, joka ei halua farmiin komennettua helmeään kisoihin päästää.

Nyt tarvitaan kiekkoliitolta sellaista kummolamaista jyrähdystä, niin Pulju saadaan kehiin.

>>>>>>> Stashed changes