Mahalasku Berliinissä

Suomen yleisurheilijat eivät mitaleilla eivätkä edes pistesijoilla juurikaan juhlineet yleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä. Parhaiten menestyivät Pielaveen viäräleuka Antti Ruuskanen ja miesten pikaviestijoukkue kuudennella sijallaan.

Topi Raitanen ylsi 3 000 metrin esteissä kahdeksanneksi, mikä oli maksimisuoritus Raitaselta tässä vaiheessa. Ura on vasta alullaan, joten suunnistajanakin menestynyt mies ehtii vielä näyttämään kykynsä.

Etukäteen mitalista ilakoinut kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kertoi kisan jälkeen henkilökohtaisesta ongelmasta, jota joutui sitten pohtimaan yhdessä kisapappi Leena Huovisen kanssa. Ennen finaalia kaikki oli kuitenkin haastattelujen perusteella kunnossa. Ei ollut.

Naisten keihäänheitossa seinäjokelainen Jenni Kangas jäi finaalin viimeiseksi, valmentaja-isän ja pikkusiskon hyvästä kannustuksesta huolimatta. Lähes normaalisuositus naiselta.

Suomen tavoite oli 3–4 mitalia, joten paineet kaatuivat sunnuntaina kolmiloikkaaja Simo Lipsasen harteille. Viime aikoina kaukana parhaasta tuloskunnostaan olevalta Lipsaselta odotettiinkin ihmeitä. Turhaan, ei tullut pistesijaakaan.

Suomen pistesijat nousivat kolmeen, kun miesten pikaviestijoukkue pääsi protestin jälkeen finaaliin, jossa se nappasi hienosti kuudennen sijan uudella suomenennätysajalla.

Eroa Kemppainen. Berliinissä kilpaili 43 suomalaisurheilijaa. Paikalla oli lisäksi mm. jokaisen urheilijan henkilökohtainen valmentaja. Näyttää Suomen Urheiluliitolla olevan rahaa millä mällätä.

Nyt on myös jälkipyykin aika. Suomen Urheiluliitto saa syksyllä uuden puheenjohtajan ja sitä ennen pitäisi kyseenalaistaan myös valmennuksen johtajan Jorma Kemppaisen asema. Toivottavasti mies itse ymmärtää erota, jotta saataisiin suomalaiselle yleisurheilulle uusi alku.

Tulos Berliinissä olikin kaikkien aikojen pohjanoteeraus.

Norjalaisjuhlaa. Tuulettajaa sykähdytti Berliinissä viikon aikana moni urheilija, joista kukaan ei valitettavasti ollut suomalainen. Mieleen jäivät erityisesti norjalaiset Ingebrigtsenin veljekset, jotka dominoivat 1 500 ja 5 000 metrin juoksuissa.

Kaunista menoa sekä 27-vuotiaalta Henrikiltä ja 25-vuotiaalta Filipiltä, mutta ennen kaikkea 17-vuotiaalta Jakobilta, joka nappasi 24 tunnin aikana kaksi Euroopan mestaruutta. Henrik säesti hopeallaan.

On siinä seitsenlapsisen perheellä kolme upeaa urheilijaa, joita valmentaa poikien oma isä. Sisarussarjan ainoa tytär, 12-vuotias Ingrid, on ikäryhmässään lupaava keskimatkojen juoksija.

Mahalasku Hietalahdessa. Kotoisessa jalkapalloliigassa Pohjanmaan herruus on ja pysyy Seinäjoella. Pietarsaarelaisen Eremenkon luotsaama joukkue hiljensi Hietalahden kotikatsomon lauantain 0–2 -voitollaan, vaikka sarjataulukossa VPS oli ennen ottelua 15 pistettä SJK:n edellä.

Anteeksiantamatonta Vepsulta, tuollaista ei saisi tapahtua. VPS ehtii kuitenkin siirtyä takaisin voittokantaan, sillä edessä on vielä kymmenen ottelua ja jaossa 30 sarjapistettä. Haastavinta on kuitenkin se, että jäljellä olevista otteluista kuusi pelataan vieraskentillä.

Kakkosessa lähes paikalliskamppailussa tomaattipitäjä Närpiön Kraft ja Vaasan IFK pelasivat sunnuntaina sarjan tyvipään kamppailussa tasapelin.