Lisää treeniä

Kansainvälinen hiihtokausi avattiin näyttävästi Kuusamon Rukalla. Tästä käynnistyi monien tapahtumien sarja, jonka päätepisteenä ovat ensi vuoden puolella Lahdessa pidettävät MM-kisat. Tuulettaja rohkeneekin jo tässä vaiheessa toivoa, etteivät ainakaan vuoden 2001 tapahtumat toistuisi.

Maailman hiihto- ja mäkihyppyvaliot kohtasivat nyt ensimmäisen kerran sitten viime kauden, joten turhan suuria johtopäätöksiä urheilijoitten suoritustasoista on vielä turha tehdä. Kisaajat pyrkivät siihen, että huippusuorituksen aika olisi Lahdessa. Siellä kulta ja kunnia jaetaan.

Tuulettaja kuitenkin rohkenee tarttua muutamaan suoritukseen, jotka eritoten miellyttivät.

Krista Pärmäkosken sprinttikisa toi jo finaalipaikan, ja perinteisellä kympillä tuli jo palkintokorokepaikka. Hiero suoritus Ikaalisten Urheilijoita edustavalta Kristalta, joka asustelee osan vuotta Kuortaneelle. Ei siis ihme, että ”pohojalaaset” ovat ottaneet tämän Hämeen ja Satakunnan rajamailta kotoisin olevan hiihtäjättären omakseen.

Pisteet hienoista suorituksista sekä spinrissä että kympillä, saa myös Laura Mononen, jolta Tuulettaja odottaa hyvää tuloskautta. Myös vanhan rouvan Riitta-Liisa Roposen suoritus ilahdutti, vaikka kymppi hiihdettiinkin perinteisellä eikä vapaalla, jonka tyylin rouva tuntee paremmin omakseen.

Anne Kyllösellä, Kerttu Niskasella, Aino-Kaisa Saarisella ja Mona-Liisa Nousiaisella on vielä pitkä matka huippuesityksiin.

Miesten sprintissä Tuulettaja odotti sekä Matias Srandvallilta että Toni Ketelältä paljon enemmän kuin mihin he pystyivät. Itsevarmasta esiintymisestä tunnetun Strandvallin paras suoritus oli kootut selitykset.

Omaperäinen on omalla tavallaan myös Vieremältä lähtöisin oleva Iivo Niskanen, Tuulettajan mielestä kuitenkin oikealla tavalla. Iivo on oppinut kantapään kautta optimoimaan rasituksen ja levon suhteen, ja tulos oli nähtävissä. Tasapainoinen hiihto riitti voittoon.

Monilla maajoukkuetason hiihtäjillä on vielä työsarkaa edessään. Hyvin asian kiteytti alkukauden kotimaan lumilla hyvin menestynyt ja vielä maaliskuun loppuun saakka asepalvelustaan Kajaanissa suorittava Ristomatti Hakala: ”Enemmän treeniä!”

Asiantuntemusta. Yhteenvetona Rukan tuloksista Tuulettaja voi todeta, että norjalaisten menestys oli erinomainen. Pahat kielet voisivat pelkistää asian toteamalla, että lääkitys oli kohdallaan.

Norjalaisten johtohenkilöitten haastattelusta selvisi, ettei Martin Jonsrud Sundbyn kahden kuukauden kilpailukielto johtunut dopingista. Mistä sitten?

Dopingista keskusteltiin myös kisastudiossa, jossa olivat paikalla asiantuntijat Kalle Lassila ja Virpi Sarasvuo. Lassilalla oli asiallinen mielipide, mutta Sarasvuo vain kuunteli.

Studiossa hymähdeltiin, kun kuultiin norjalaisen johtomiehen ja lääkärin haastettelu. Tuliko Virpillä mieleen tapahtumat, jonka perusteella hän sain kahden vuoden kilpailukiellon. Kyse oli silloin dopingista.

Doping-asiantuntemusta löytyi siis Ylenkin kisastudiosta.