Liikaa kaasua?

Jääkiekon MM-kisat ovat alkaneet, ja tähän asti Suomi on pelannut kolme ottelua.

Avausottelussa kaatui Kanada, tämän jälkeen isäntämaa Slovakia, ja kolmannessa ottelussa USA vei voiton jatkoajalla. Alku on ollut Suomelta huomattavasti odotuksia parempi.

Oikeat ottelut

Pelaako Suomi alkusarjassa jo liian täydellä höyryllä? Etenkin Pohjois-Amerikan joukkueet pelaavat alkusarjan läpi tietyllä tavalla harjoitusotteluina, sillä Kanadakin pelasi ennen turnausta vain yhden ottelun.

Se varmasti näkyi myös Suomea vastaan, sillä Suomen joukkue oli harjoitellut ja pelannut yhdessä jo muutaman viikon ajan. USA oli jo saanut maanantaina alle kaksi kisaottelua, ja pelillisesti USA oli paljon parempi kuin askelmerkkejä hakeva Kanada.

Pohjois-Amerikassa on sanonta, ”win the right games.” Eli voita oikeat ottelut. Alkusarjan voi vetää läpi hieman puolihuolimattomastikin, kunhan varmistaa itsensä jatkoon.

Sen jälkeen on ihan sama, onko alkusarjassa voittanut kaikki ottelut vai rimaa hipoen selvinnyt jatkoon. Tässä vaiheessa vasta pelaamisen tulee olla priimakunnossa.

Ykkönen vai kakkonen?

Kaapo Kakko on noussut Suomen ykkösnimeksi. Hänet tullaan varaamaan ensi kesänä NHL:ään joko numerolla 1 tai 2. Suomalaista ei koskaan ole varattu ykkösenä. Valtaosa ykkösvarauksista on kanadalaisia, muutamia yhdysvaltalaisia, mutta eurooppalaisia ei ole varattu ykkösenä kuin kahdeksan.

Kolme Venäjältä, Ruotsista ja Tsekistä kaksi ja Sveitsistäkin yksi. Patrik Laine, Alexander Barkov ja Kari Lehtonen on sentään varattu toisena. Kaapo Kakko näyttää olevan neljäs tähän listaan, ellei New Jersey Devils jotakin uutta tilanteeseen löydä.

Ehkä Kakko on tällä hetkellä valmiimpi pelaaja kuin USA:n Jack Hughes, mutta varausta ei koskaan tehdä sen mukaan, kuka on juuri sillä hetkellä paras. Se vaikuttaa enemmän, miten joukkue arvioi pelaajan kehittyvän muutaman seuraavan vuoden aikana.

Vaasalaisittain on ollut hieno katsoa Sportin Joel Kivirannan pelaamista, unohtamatta Sport-kasvattia Miika Koivistoa.