Kuninkaan paluu

Lauantaina nähtiin hienoja hetkiä Kuparisaaressa, kun Vaasan Sportin 2009 Mestis-mestarit palasivat lähes kokonaisuudessaan jäälle. Vaikka vastassa olleen Ässien riveissä ei pelannut yhtään kyseisessä liigakarsintasarjassa pelannutta pelaajaa, se ei menoa haitannut.

Sportista puuttui noin kentällinen mestareita. Eetu Heikkinen, Juha Salmu, Justin Aikins, Josh Prudden, Samuli Kivimäki ja Toni Sihvonen ovat jo uransa lopettaneita pelaajia ja olivat poissa. Vielä pelaavista Juha Koivistoa ja Erik Riskaa ei myöskään nähty.

Paul Cabana oli saapunut Vaasaan Kanadasta asti. Juuri 40 vuotta täyttänyt Cabana teki ottelussa myös Sportin ensimmäisen maalinkin.

Yleisöä kiinnosti. Paikalla olevia ei laskettu virallisesti, sillä heti ottelun jälkeen alkanut Sport–Ässät -liigaottelu sisältyi lipun hintaan. Arvioiden mukaan yli tuhat katsojaa oli tullut ottelua seuraamaan. Ja jäällä 5-4 -voiton ottanut mestaruusjoukkue jäi katsomaan liiga-ottelua aitiosta käsin.

Olennaista oli kuitenkin se, ettei Aurinkokuningas Juhani Tamminen ottanut ottelussa liian isoa roolia. Hän nautti penkin takana... anteeksi edessä olemisesta tuttuun tapaansa, mutta kovin montaa ”Tappele! Tappele!” -huutoa ei kuulunut, eikä aikalisääkään tainnut Aurinkokuningas ottaa.

Vaikka kyseisen ottelusarjan jälkeen liigakarsintoja ei todellisesti enää koskaan pelattu, nähtiin muutamia tasonmittaus-ottelusarjoja. Niiden todellinen panos oli nolla, eikä tämän jälkeen karsintoja ole nähty. Joukkueita on lisätty sarjaa laajentamalla.

Viime aikoina on taas noussut esiin puheet karsintojen palauttamisesta. Liiga ei tähän varmasti tule koskaan suostumaan, missä piileekin kotimaisen jääkiekon suurin virhe.

Liiga saa päättää aivan liikaa omista asioistaan ja varmaa on, ettei se koskaan tule luopumaan mistään edusta, joita sen osakkaat – liigaseurat – ovat saavuttaneet. Isoin niistä on sarjapaikka.

Kummaa sählinkiä. Petra Olli väänsi painin maailmanmestaruuden Suomeen. Edellisestä onkin jo aikaa kaksikymmentä vuotta. Harmi, että painiottelun jälkeen käytettiin lähes yhtä paljon aikaa erilaisiin tarkistuksiin kuin itse otteluun, ja vasta tämän jälkeen löytyi mestari. Aikamoinen antikliimaksi.