Kiekkomuisteloita

Tiistaiaamu alkoi kuluvalla viikolla monessa taloudessa aikaisella 04.30 herätyksellä. Nuoret kiekkoleijonat pelasi Yhdysvaltoja vastaan välieränsä.

Pojilta hieno taistelu, sillä taas noustiin kahden maalin takaa viimeisellä kympillä tasoihin. Suomi vei peliä, mutta niin vaan kaveri iski loppuhetkillä ainoasta paikasta voittomaalin.

Vaikka Suomi jäi näissä karkeloissa pronssipeliin Venäjää vastaan, on Suomi takonut lähivuosina hienoa menestystä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Tuon pelin tulos ei ole vielä tiedossa, mutta muistellaan vanhoja tähtihetkiä.

Erikoinen mestaruus

Mestaruuksia on juhlittu peräti viidesti. Vuonna 1987 silloisessa Tsekkoslovakiassa voitettu ensimmäinen kulta on varmasti koko kiekkomaailman erikoisin.

Viimeisessä pelissä kohtasivat Kanada ja Venäjä, mutta kentällä ja vaihtoaitioissa tapahtuneen massiivisen joukkotappelun takia molemmat joukkueet suljettiin kisoista.

Kyseinen joukkotappelu on jäänyt jääkiekkohistoriaan nimellä Punch-up in Piestany, vapaasti suomennettuna Piestanyn pieksäjäiset.

Sarjamuotoisena pelattu turnaus päättyi täten Suomen voittoon. Kultajoukkuetta valmensi Hannu Jortikka. Pistepörssin kärjessä komeilivat Venäjän ja Kanadan tultua suljetuiksi suomalaiset Janne Ojanen, Teppo Kivelä ja vaasalaislähtöinen Jukka Seppo.

Toinen mestaruus otettiin vuoden 1998 kotikisoista. Venäjä kaatui Niklas Hagmanin jatkoaikamaalilla numeroin 2-1. Ratkaisumaalin syöttjiksi kirjattiin Olli Jokinen ja Eero Somervuori.

Kolme viimeistä mestaruutta ovat tuoreempia. 2014 Leijonat kylvetti turnausisäntä Ruotsia Rasmus Ristolaisen röyhkeällä jatkoaikamaalilla ajassa 69.42.

Hyvässä muistissa on myös vuoden 2016 kotikisat, jossa finaalivastustajana kaukaloon luisteli Venäjä. Taas mentiin jatkoajalle. Suomi oli tosin voittaa jo varsinaisella peliajalla, mutta Venäjä tasoitti pelin khadeksan sekuntia ennen päätössummeria.

Sankariksi varjojen mailta nousi Kasperi Kapanen, jonka ”vanhanaikainen” lirui maaliin ajassa 61.33.

Superlupaus Kaapo Kakko iski vuoden 2019 ratkaisumaalin jenkkejä vastaan. Voittomaalin syötti toinen alaikäinen ”häkkipää”, Anton Lundell.

Tikulla silmään

Vuoden 2017 ylitse voisi hypätä. Suomi lähti kisoihin hallitsevana mestarina, mutta pelasi lopulta Latviaa vastaan sarjapaikasta. Yhdeksäs sija ja valmentajavaihdos kesken turnauksen aiheuttivat Jääkiekkoliitossakin aikamoisen pyykinpesun.