Kalevan kisoissa vaasalaismenestystä

Vakuutusyhtiö Kalevan maljasta kilpailtiin viikonvaihteessa Jyväskylässä legendaarisella Harjun kentällä, joka on kuutisenkymmentä vuotta sitten ollut parin vuoden ajan Tuulettajankin kotikenttä. Nykyisin puhutaan tosin Harjun stadionista, mikä tuntuu todella oudolta.

Vaasalaisia hemmoteltiin kisoissa ihan roppakaupalla, sillä ensiviulua soittelivat miesten kiekossa Frantz Kruger ja pituudessa Kristian Bäck sekä naisten 3 000 metrin esteissä Camilla Richardsson. He kaikki ovat VIS:n urheilijoita.

Naisten pituudessakin saman seuran Sanna Nygård oli kolmas ja Vaasan Vasaman Emma Pullola neljäs. Sanotaan, että voittajat muistetaan, mutta kyllä muistetaan mitalistitkin.

Tuulettajaa ihmetytti, kun TV:n voittajahaastattelu Krugerista tehtiin englanniksi.

Kerran viikossa harjoittelevalle Krugerille mestaruus oli jo viides, ja naisten kolmiloikan SE-naisen Heli Koivulan entinen aviopuoliso on asunut Suomessa jo reippaasti yli kymmenen vuotta. Luulisi siis, että mies osaisi ainakin sen verran joko suomea tai ruotsia, että haastattelu olisi voitu tehdä jommallakummalla maamme virallisella kielellä.

Kun nyt englanniksi tehdyn haastattelun sisältö jäi vielä kääntämättä suomeksi, suuri osa suomalaisista ei ymmärtänyt siitä sanaakaan.

Bäckiltä ja Richardssonilta suomen kieli sitä vastoin soljui luontevasti.

Vaikka kisojen tulostaso jäi vaatimattomaksi, paikoin jopa heikoksi, Tuulettajaa ilahduttivat monen nuoren urheilijan suoritukset.

Yksi heistä oli Mikkelin Kilpa-Veljien Jessica Kähärä, joka oli pituudessa kolmas ja osallistui myös korkeushyppyyn.

Tuulettaja ei tunne Jessican isän urheilutaustaa, mutta äidin puolelta geeniperintö on selvä, olihan Jessican äiti Catharina Svenlin yksi Suomen parhaista lentopalloilijoista.

Kati edusti Vaasan Vasamaa, voitti useita suomenmestaruuksia, pelasi 110 maaottelua ja valittiin kolme kertaa Suomen parhaaksi naislentopalloilijaksi. Vuonna 1989 Kati valittiin Suomen parhaaksi lentopalloilijaksi miehetkin mukaan lukien. Yleisurheilupuolella Kati oli myös hyvä korkeushyppääjä.

Yleisurheilun EM-kisat käydään elokuun alussa Berliinissä. Suomesta kisoihin osallistuu melkoinen joukko tulosrajan ylittäneitä urheilijoita, joista vain harvoilla on mahdollisuus selvittää tiensä loppukilpailuun. Mutta täytyyhän sinne lähettää riittävästi urheilijoita, jotta joukko liiton palkkiomatkalaisiakin pääsisi mukaan.

Mitaliodotukset ainakin Tuulettajalla ovat olemattomat, ja finaalipaikatkin ovat vähissä. Tuulettaja veikkaakin, että täydellisesti onnistuessaan finaalipakoille yltävät naisten puolella seiväshyppääjä Wilma Murto, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja pika-aituri Nooralotta Neziri sekä miesten puolella keihäänheittäjä Oliver Helander ja kolmiloikkaaja Simo Lipsanen.

Mikäli Kristian Bäck ylittää ennakkoon asetetun karsintarajan ja pääsee kisoihin, ainakin Jyväskylässä hypyt olivat lupaavia. Ne jäivät parin sentin päähän karsintarajasta. Bäck kuuluukin onnistuessaan finaalimiesten joukkoon.

>>>>>>> Stashed changes