Kakko ei ollut ykkönen

Juhannuksena jääkiekkoväen huomio kiinnittyi vahvasti NHL:n varaustilaisuuteen. Tilaisuus on todella iso juttu, sillä järjestelmän tarkoitus on tasoittaa joukkueiden välisiä tasoeroja. Yksi Mario Lemieux tai Patrick Kane voi kääntää koko organisaation suunnan.

Kahden kärki

Heikoimmin sijoittuneet joukkueet ovat vahvimmillaan arvonnassa, jossa varausjärjestys jaetaan painotetusti edelliskauden sijoituksen mukaan.

Tänä kesänä kaksi New Yorkin alueen kaupunkia teki ensimmäiset varaukset. Hudson-joen länsipuolella pelaava New Jersey Devils varasi ykkösenä ja perinteinen New York Rangers kakkosena. Myös kahden kärki oli varauslistalla selvillä jo kauan. Mutta kumpi menisi ykkösenä? Amerikkalainen Jack Hughes vai suomalainen Kaapo Kakko?

Lopulta Hughes meni numerolla yksi, ja Kaaposta tuli kautta aikain neljäs suomalainen numerolla kaksi varattu pelaaja. Vieläkään yhtään suomalaista ei ole varattu ykkösenä. Lehtonen, Barkov, Laine ja nyt Kakko, kaikki kakkosena.

Kakon ja Hughesin kohtaamista odotetaan varmasti innolla joen molemmin puolin.

Isoja rooleja

Suomalaisia varattiin ykköskierroksella lopulta kolme, ja koko tilaisuudessa varauksia tehtiin komeat 22. Varausten määrä ei suoranaisesti kerro paljoakaan, mutta ison indikaattorin määrä kuitenkin osoittaa – Suomessa tehdään jotakin oikein.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana ruotsalaisia varattiin vasemmalta ja oikealta, ja nyt NHL:ssä pelaa lähes sata ruotsalaista, isoissa rooleissa. Suomessakin herättiin asiaan ja huomattiin, ettei ikuisten kolmoskentän raatajien ja maalivahtien kasvattaminen ole toimiva ratkaisu.

Nuorille on annettu entistä enemmän vapauksia olla luovia, eikä kaikkia ole yritetty vääntää tiettyyn rooliin. Tuloksena on useita U18- ja U20-maailmanmestaruuksia eli nuorten mestaruuksia ja mitaleita sekä kovaan nousuun kääntynyt varausten määrä.

Vielä kun jääkiekkoon saataisiin aito maajoukkueturnaus, jossa kaikki parhaat olisivat paikalla, niin nuorista tähdistä saataisiin maajoukkueessakin todellista hyötyä.