Huuhkajat iskussa

Mikä ihmeen Kansojen liiga? Puhutaan myös Maailman liigasta, jota Suomen jalkapallomaajoukkue parhaillaan pelaa.

UEFA:n Kansojen liigassa pelaa yhteensä 55 maata, jotka kaikki kuuluvat Eurooppaan. Siinä siis kilpailutetaan joukkueita edessä oleviin EM-kisoihin.

Suomella hyvä alku. Suomi on aloittanut oman lohkonsa hyvin. Maanantaihin mennessä joukkue on voittanut kaikki neljä pelaamaansa ottelua. Perjantaina kaatui Viro 1–0 ja maanantaina Kreikka 2–0. Ensimmäisen maalin tuikkasi vaasalaisille tuttu Pyry Soiri.

Tallinnan runsaasta 8 000 katsojasta kolmisentuhatta tuli Suomesta. Futis näyttää siis kiinnostavan faneja tälläkin tasolla. Tampereella oli maanantaina 10 000 katsojaa ja presidentti Sauli Niinistö.

Suomi ei ole vielä koskaan päässyt jalkapallossa pelaamaan Euroopan mestaruudesta. Nyt sillä on täydellisesti onnistuessaan siihen mahdollisuus. FIFA:n elokuisessa rankingissa Suomi oli vasta sijalla 62.

Samaisen FIFA:n rankingin mukaan elokuun neljä kärkimaata olivat Ranska, Belgia, Brasilia ja Kroatia.

Kummallinen tauko. Veikkausliigassa on meneillään kahden viikon pituinen maaottelutauko, vaikka maajoukkueeseen on kelpuutettu vain yksi kotimaisen liigan pelaaja.

Jäljellä on kaksi kierrosta. Mestari on kuitenkin ollut jo pitkään selvillä. Pääsystä Eurooppaan vielä kilvoitellaan. Vaasan Palloseura menetti mahdollisuutensa jo aikaisemmin.

Ensi kaudella paikallisesta kolmossarjasta tulee varsin mielenkiintoinen. Vaasan IFK ja Närpiön Kraft putosivat monien yllätykseksi tähän sarjaan.

Tasainen jääkiekkoliiga. Jääkiekkoliigassa Vaasan Sportin otteet vaihtelevat. Viikonvaihteessa tuli pari rökäletappiota. Ensin Tampereen Ilves raateli ja heti perään nakersi Oulun Kärpät.

Oulussa entiset pelikaverit Mikko Manner ja Ari-Pekka Pajuluoma ohjailivat omia joukkueitaan viereisissä aitioissa. Kärpät jatkoi piikkipaikalla ja Sport säilytti paikkansa kymmenen parhaan joukossa.

Liiga on tällä kaudella varsin tasainen, mutta samalla myös heikkotasoinen. Kärpät tähtää mestaruuden uusimiseen ja Sport puolestaan kymmenen joukkoon. Varmaa on kuitenkin se, että tässä vaiheessa Sportin alapuolella olevat JyP ja Lukko vielä ryhdistäytyvät.

Sportilla on pelaamatta 49 ottelua. Sarja on suljettu, joten ei tarvitse pelätä putoamista sarjaporrasta alemmaksi. Suomen mestaruus on vain muutaman joukkueen hyppysissä.

Riittääkö maksavaa yleisöä tarpeeksi kaikkiin otteluihin? Ainakin toistaiseksi Kuparisaaren katsojamäärät ovat liigan pienimmät.