Futiskisat värittävät kesäloman viettoa

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut potkaistaan käyntiin ensi viikon torstaina. Järjestyksessään 21. MM-kisat pelataan ensimmäistä kertaa Venäjällä ja Itä-Euroopassa yleensäkin.

Avausottelussa kohtaavat Venäjä ja Saudi-Arabia. Kisaisäntä on yleensä turnauksessa mennyt pitkälle, mutta tällä kertaa mestaruuteen uskovat korkeintaan venäläiset itse.

Finaali pelataan Moskovassa 15. heinäkuuta.

Huimat rahat. Kunnian ja maineen lisäksi jalkapallossa pyörivät isot rahat.

Turnaukseen osallistuvat joukkueet jakavat keskenään 400 miljoonan dollarin potin. Tästä voittaja kuittaa 38 miljoonaa, kun taas alkulohkoon jäävät 16 joukkuetta saavat vaivan palkkana kahdeksan miljoonan dollarin turnausrahat.

Jalkapallon kattojärjestö FIFA kerää rahat TV-oikeuksien myymisellä.

Suomessa MM-kisat on nähty aina Yleisradion kanavilla ja niin nytkin. Yle näyttää kaikki ottelut vapailla kanavillaan, sekä Yle Areenassa.

TV-oikeuksien lisäksi rahaa kirstuun kilahtaa lipputuloista. Hinnat vaihtelevat sadasta eurosta useisiin tuhansiin euroihin. Lohkovaiheen lipun hinnat pyörivät 100–200 euron välillä istumapaikan kategoriasta riippuen.

Suomesta on lähdössä kisaturisteja ainakin Pietarissa pelattaviin otteluihin. Siellä olisi tarjolla muun muassa huippupeli Nigeria–Argentiina. Tuohon peliin oli lippuja tarjolla 250 euron hintaan.

Tutut suosikit. Kisojen ennakkosuosikkeja ovat kestomenestyjät Brasilia ja Saksa. Top-viiden maihin lasketaan lisäksi Espanja, Ranska ja Argentiina. Yllätyshakuihin voidaan nostaa eurooppalaiset Englanti, Belgia ja Portugali.

Tuon kahdeksikon ulkopuolelle mestaruus tuskin karkaa. Pohjoismaista kisoissa ovat Ruotsi, Tanska ja Islanti.

Turnauksessa on mukana kaikkiaan 32 joukkuetta, jotka pelaavat kahdeksassa lohkossa. Uutta lohkovaiheessa on, että jatkoon selviää kunkin lohkon kaksi parasta. Tasapeleillä ei ole jatkoon asiaa.

Messi vai Ronaldo? Maailmanmestaruuden lisäksi kisoissa loistavat myös yksilöt. Maalipörssin suosikkeja ovat Argentiinan Lionel Messi, Portugalin Christiano Ronaldo. Nämä jonglöörit haastaa nyt ainakin kisoihin sopivasti kuntoutunut Brasilian Neymar.

Vepsulla vieraspelejä. Vaasan Palloseura jäi harmittavasti tasoihin seinäjokisten kanssa. Voittoa tarjottiin, mutta vieraille kyseenalaisesti tuomittu rangaistuspotku pelasti uuden valmentaja Alexei Jeremenkon nöyryytykseltä.

Vepsu on juuttunut tasapeliputkeen. Voittoja kaivataan kipeästi. Kesäkuu on raidalla haastava, sillä joukkue pelaa ottelut vieraskentillä lukuun ottamatta rovaniemeläisten vierailua Elisa-stadionilla.

>>>>>>> Stashed changes