Dohasta käteen vain ilmaa

Etukäteen ei Suomessa odotettu mitaleita Dohan MM-kisoista. Eikä niitä tullutkaan. Yksi neljäs sija heikkotasoisessa keihäskisassa ei kuitenkaan ollut lähelläkään sitä mitä haettiin.

Pettymyksiä oli useita. Niitä ei tähän mahdu listaamaan, mutta on helppo todeta näiden kisojen jälkeen Suomen yleisurheilun surkean tilan. Medioissa kovasti lupailtiin, että nyt on mahdollisuuksia rikkoa ennätyksiä jos ”se ja se” toteutuu, mutta puheiksi ne taas jäivät.

Aiemminkin olen asiaa ihmetellyt, miten urheilijat ja valmentajat ovat tyytyväisiä johonkin alkuerän suoritukseen. Yhdessä hymy kasvoilla kehutaan miten haettiin hyvää fiilistä, tai miten urheilija oli väsynyt.

Ei vuoden tärkeimpiin kisoihin voi lähteä hakemaan vain hyvää fiilistä, tai vetää koko kesä kunnonajoituksessa niin pieleen, että kisoissa ollaan puhki.

Ei tällä tavalla kenestäkään tule voittajaa. Ei huipulla voi tyytyä asenteeseen, että oli kiva osallistua.

Muuten Dohassa nähtiin muutamia mainioita kilpailuita, huippuna miesten kuula.

Litmaselle haukkuja

Jari Litmanen, Suomen kaikkien aikojen paras jalkapalloilija, kehui medialle tulevien vuoden 2022 Qatarin jalkapallon MM-kisojen tapahtumaa. Kehui nimenomaan urheilijan näkökulmasta.

Someraivo repesi, kun Litmanen ei puhunut sanallakaan ihmisoikeuksista, halpatyövoiman käytöstä, tasa-arvon puutteesta tai muustakaan.

Miksi olisi pitänyt? Jari on urheilija, ja hän puhui urheilijana, ja hän puhui asiaa. Ilmeisesti hänen olisi pitänyt muuttua urheilijasta aktivistiksi, ja haukkua muiden ohella kaikki Qatariin liittyvä.

Urheilijan näkökulmasta, mistä Litti vain ja ainoastaan puhui, olosuhteet ovat varmasti hyvät. Kaikki stadionit ovat lähellä, matkustus on hyvin vähäistä, ja kisat pelataan viileään vuodenaikaan.

VPS odotetusti putosi

Sunnuntaina päättyi viimeisetkin jännitykset sen osalta, jatkaako VPS Veikkausliigassa. Ei jatka. Mahdollisuudet olivat teoreettiset, mutta taas kerran VPS romahti toisella jaksolla. Eipä sillä lopulta olisi ollut väliäkään, sillä KPV voitti oman ottelunsa ja se ei jättänyt mitään seliteltävää.

Se ei lohduta yhtään, että Vepsu olisi ollut tällä kaudella pronssilla, jos sarjapisteet olisi jaettu puoliaikatulosten perusteella. Toisella jaksolla Vepsu usein romahti, eikä pystynyt kääntämään tasapelejä voitoiksi, eikä niukkoja tappioita tasapeleiksi.

Nyt taustat kuntoon, kokemusta ja vastuuta nuorille pelaajille, ja Vepsu takaisin Veikkausliigaan.