Ammattina mielensäpahoitus

Jääkiekon jokakeväiset karnevaalit, tutummin MM-kisat, ovat piakkoin taas ovella. Uutiset ja lehdet kertovat joka päivä uutisia siitä, kuka NHL-pelaaja ei taaskaan tule kisoihin, ja kenen pelaajan joukkueen kausi päättyi, ja pelaaja vapautuu MM-kisoihin.

Jos pelaaja siis tulee. Tänä vuonna NHL:stä ei ole tulossa juuri ketään joukkueen mukaan, ja kansa käy kuumana.

Pelaajien näkökannalta kisat ovat lähinnä rasite. Vaikka on ”aina kunnia kantaa leijonapaitaa,” ei monikaan pelaaja raskaan kauden jälkeen löydä motivaatiota tai pelikuntoa osallistuakseen kisoihin.

Osalla on sopimusneuvottelut edessä, ja mahdollinen loukkaantuminen kisoissa voi viedä palkasta ison osan pois. Osalla on valmiiksi loukkaantumisia, jotka vaativat hoitoa, joten poisjäänti on aivan oikeutettua ja järkevää.

Kisat vaativat vielä parin viikon leirityksen, jos kisapassin haluaa leimattavaksi.

Maan sylkykuppeja

Osa pelaajista on ilmoittanut anonyymisti, ettei yksinkertaisesti kiinnosta lähteä joka kevät järjestettäviin kisoihin koko maan sylkykupiksi.

Media ja kannattajat ovat ylifanaattisia ja totisia näitä ”jääkiekon Euroviisuja” kohtaan, ja pelaajat teilataan lähes aina julkisesti, jos ei kultaa tule. Suuri osa katsojista ei seuraa jääkiekkoa muulloin, kuin MM-kisoissa.

Etenkin nyt kun NHL on toistaiseksi jäänyt pois Olympialaisista, huomaa miten heikoilla joukkueilla kaikki isot kiekkomaat ovat mukana. Olympialaisissa tottui näkemään parin vuosikymmenen ajan kaikki maailman huiput samassa turnauksessa. Näihin turnauksiin haluaa kaikki mukaan.

Ei uhrata kisoihin

Muissa isoissa kiekkomaissa ymmärretään, etteivät nämä kisat ole mitkään todelliset MM-kisat, sillä turnaus järjestetään päällekkäin NHL:n pudotuspelien kanssa, joka automaattisesti takaa sen, ettei kisoihin koskaan tule kuin murto-osa huippupelaajista.

Eihän kaksi maailman parasta jääkiekkoilijaa, Wayne Gretzky ja Mario Lemieux, ole kisoissa olleet kuin kerran uransa aikana. Pohjoisamerikkalaisille Euroopassa pelattava turnaus on usein perheen lomamatka. Lapset ja vaimo saadaan jääkiekon ohella Euroopan mantereelle.

Harva meistäkään haluaa uhrata omasta kesälomastaan ison osan kisoihin, kun lähes joka vuosi on kuitenkin mahdollisuus osallistua.