Pakina: Yksikin kiusattu lapsi on liikaa

Monissa kodeissa tulevat ekaluokkalaiset tärisevät parhaillaan sekä innostuksesta että jännityksestä. Ensi viikolla koittaa päivä, jonka he tulevat muistamaan ikuisesti. Ensimmäinen koulupäivä. Toivottavasti se tuo jokaiselle koululaiselle tänä vuonna mukavia muistoja.

Valitettavasti joillekin se tarkoittaa pahimmillaan onnellisen lapsuuden loppua. Maanantaina Ilkka-Pohjalaisen verkkosivuilla oli koskettava tarina 27-vuotiaasta Alinasta, jolle kävi juuri niin. Hän kärsi kiusaamisesta koko peruskoulun ajan. Tapahtumat vaikuttavat hänen elämäänsä edelleen.

Koulukiusaaminen ei ole hävinnyt minnekään, vaikka sen vastainen Kiva koulu -ohjelma on ollut käytössä 90 prosentissa peruskouluista vuosista 2009-2010 lähtien.

Monet koulut ovat raportoineet, että kiusaaminen on vähentynyt, mutta kentältä kuuluu myös soraääniä.

Kiusaamisen vastaista työtä valtakunnallisesti tekevän Valopilkun koordinaattori Tina Holmberg-Kaleniuksen mukaan ohjelma on tehoton ja osa kouluista käyttää sitä tavalla, joka voi olla kiusatulle oppilaalle jopa vahingollinen. Tämä on viesti, joka tulee koulukiusatuilta ja heidän vanhemmiltaan.

Jossain mättää

Liian usein kiusaamiselle käännetään selkä kotona. Vanhemmat eivät joko usko, että heidän kullanmurunsa tekevät mitään väärää tai sitten he vähättelevät tapahtumia. Ehkä he eivät vain jaksa puuttua. Kiusaaja pääsee kerta toisensa jälkeen kuin koira veräjästä.

Kiusaamisesta ei tänä päivänä juurikaan tule seuraamuksia. Ei koulussa eikä kotona, ei ainakaan ennen kuin kiusattu on jo ihan näännyksissä ja rikki. Ja silloinkin usein kiusattu joutuu vaihtamaan koulua ja menemään terapiaan. Joku tässä yhtälössä mättää.

Kauniita sanoja

Vaikka suurin osa koululaisista saa ensimmäisestä koulupäivästään mukavia muistoja, minulle yksikin lapsi, joka joutuu kiusatuksi, on liikaa.

Kouluihin julistetaan aina lukuvuoden alussa koulurauha. Koulurauha-ohjelman tavoitteena on rakentaa psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti turvallinen koulupäivä ja kouluvuosi. Kauniita sanoja ja ajatuksia. Jokainen aikuinen ja lapsi voi osallistua talkoisiin pitämällä oman omantuntonsa puhtaana. Puututaan kiusaamiseen heti ja oikeasti.

Jokaisen kullanmuru voi astua harhaan ja kiusata. Keskustelu on tärkeää, mutta aina se ei pelkästään riitä. Esimerkiksi päivät ilman pelikoneita ja älylaitteita voivat olla nykylapselle kova pala. Niiden menettämisen uhka voi ohjata käytöstä oikeaan suuntaan.

Selvät rajat ovat rakkautta.

Katja Lahti