Pakina: Verkko syö kivijalkaa

Ihmiset ovat huolissaan kaupunkien keskustojen tyhjenemisestä ja kivijalkakauppojen häviämisestä. Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen toteaa tiistain Ilkka-Pohjalaisessa, että huoli on aiheellinen pienissä kaupungeissa.

Isommista kaupunkikeskuksista kaupat eivät ole hänen mukaansa häviämässä, ainakaan ruokakaupat. Keskustan vetovoiman on mielestäni perustuttava johonkin muuhun kuin ruokakauppoihin.

Viime syksynä Kauppalehti uutisoi, että verkkokauppa on hyvässä vedossa Suomessa. Sen pelätään muodostuvan ongelmaksi perinteiselle kivijalkakaupalle. Artikkelin mukaan ruoan verkkokappa kasvoi jopa 44 prosenttia vuodesta 2017 vuoteen 2018.

Ruoan verkko-ostokset muodostivat vuonna 2018 kuitenkin vain 0,4 prosenttia kaikesta ruokakaupasta Suomessa.

Vastataan kysyntään

Kaupan liiton viimevuotisen ennusteen mukaan Suomesta häviää yli viidennes vähittäiskaupoista vuoteen 2030 mennessä.

Verkko- ja kivijalkakaupat eivät välttämättä ole toisiaan pois sulkevia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Postin syksyllä 2018 julkaisema Suuri verkkokauppatutkimus kertoo, että liki puolet suomalaisista (47 %) etsii tuotetietoa ja -ideoita tasapuolisesti verkosta ja kivijalasta.

Jotkut diginatiivit verkkokauppajätit, kuten Amazon, ovat viime vuosina avanneet kivijalkaliikkeitä kaupunkien keskustoihin. Tällaisiin uutisiin kannattaisi tarttua ja soveltaa omaan toimintaansa ja asenteisiinsa. Ehkä kivijalkaliikkeiden aika ei olekaan ohi, niiden pitää vain vastata paremmin kysyntään. Maailmalla on nähty, että kivijalkaliikkeillä voidaan jopa vahvistaa yrityksen brändiä.

Ilmaista pysäköintiä

Viime aikoina Vaasassa puhetta on herättänyt ilmaisten pysäköintipaikkojen puuttuminen keskustasta. Tässä olisi kaupungilla paikka tukea keskustan yrittäjiä sekä palvella asukkaitaan.

Espenin ja Citymarketin parkkihalliin autonsa voi ajaa tunniksi ilman veloitusta. Voisiko tätä aikaa hieman pidentää? Olisiko Toriparkkiin mahdollista saada samaa käytäntöä?

Aika usein kurvaan Kivihaan liikkeiden pihaan pelkästään siitä syystä, että siellä riittää parkkipaikkoja ja niistä ei tarvitse maksaa. Mikäli näin ei olisi, suuntaisin useammin keskustaan, jossa voisin ostosten lomassa piipahtaa muihinkin liikkeisiin.

Vaasan keskusta ei ole kuollut. Siellä tapahtuu paljon ja uusia ideoita syntyy jatkuvasti. Mielenkiinnolla odotan esimerkiksi Taiteiden yössä lanseerattavaa kauppakeskusjumppaa.

Katja Lahti