Pakina: Valon välkähdyksiä pimeydessä

Välillä tuntuu, että maailmassa ei enää tapahdu muuta kuin korona.

Synkissä uutisotsikoissa keikkuvat koronaepidemiasta johtuvat konkurssit, lomautukset, taloudellinen ahdinko, perheväkivallan kasvu, syrjäytymisen lisääntyminen, sairaudet, kuolema. Hyvänmielen juttuja saa etsiä suurennuslasilla.

Nyt kuitenkin päätänsä nostavat koko ajan enemmän myös positiiviset uutiset.

Yrittäjät löytävät vaihtoehtoisia myyntikanavia, yhteistyö yrittäjien välillä lisääntyy ja uudenlaisia tekemisen tapoja keksitään päivittäin niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin.

Himoliikkujat pääsevät hikoilemaan lähes entiseen tapaansa, paikka on vain vaihtunut kuntosalilta omaan olohuoneeseen. Tämän mahdollistavat kuntosalien verkkotreenit.

Kummityttöni on ikänsä harrastanut tanssia, eikä koronaepidemia ole sitä lopettanut. Lattia vain tömisee, kun hän osallistuu Tanssikoulu Kipinän tanssitunnille omassa huoneessaan.

Seitsemänvuotias tyttäreni osaa jo avata tabletilta Wilman ja etsiä sieltä viikon videot Kuulaopiston tanssitunneille.

Hyvääkin tapahtuu

Epätietoisuus, ahdistus ja hätä ovat valitettavan monelle nyt osa arkipäivää. Toivon kuitenkin, että me emme sokeutuisi kaikelle sille hyvälle, mitä ympärillämme tapahtuu.

Vapaaehtoiset ovat liikkeellä suurin joukoin auttamassa vähävaraisia ja muita avuntarvitsijoita.

Esimerkiksi ruoka-avun jakaminen keskeytyi Vaasassa hetkeksi, kun ruoka-apuyhdistyksen omat voimat eivät riittäneet toiminnan pyörittämiseen. Joukko vapaaehtoisia ilmoittautui tueksi jakamaan ruokaa, ja nyt sitä jaetaan kaksi kertaa viikossa, kahdessa paikassa.

Vastaavanlaisia tempauksia tehdään nyt enemmän kuin koskaan. Ihmisiä on ollut viime vuosina vaikea saada lähtemään vapaaehtois- ja talkootyöhön, mutta nykytilanne toivottavasti muuttaa suhtautumista pitkäksi aikaa. On ihana huomata, että ihmiset välittävät ja avartavat katsettaan itsestään ulospäin.

Kiire väheni

Korona on kaiken muun lisäksi vienyt mukanaan myös kiireentunnun. On aika mukavaa, kun aikaa ei tarvitse jakaa kovin monen asian kesken.

Voi keskittyä esimerkiksi nauttimaan lisääntyneestä ajasta lasten kanssa, kirjoittaa kirjeitä isovanhemmille ja muille läheisille, aloittaa uusi perheen yhteinen harrastus, kuten esimerkiksi geokätköily tai avata vaikka perheen oma hyönteishotelli. Nyt on jopa vaikea keksiä tekosyitä liikunnan aloittamisen siirtämiselle.

Katja Lahti